Bentley ‘kantoi’ bawa dadah bernilai RM6.4 juta

49

27 JUN: Taktik dua lelaki menyembunyikan dadah 128.78 kilogram (kg) dianggar bernilai RM6.4 juta dalam bonet dan tempat letak tayar ganti sebuah kereta mewah jenis Bentley ‘kantoi’ apabila mereka ditahan di sekatan jalan raya di Plaza Tol Gopeng, Perak, Rabu lalu.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, kedua-dua suspek berusia 41 dan 47 tahun itu ditahan selepas didapati memandu dalam keadaan mencurigakan ketika mahu melepasi SJR di Plaza Tol Gopeng, pada kira-kira jam 7.30 petang.

“Hasil daripada pemeriksaan lanjut, polis  menemui 117 bungkusan teh Cina yang di dalamnya mengandungi 122.5 kilogram dadah disyaki jenis Methamphetamine (syabu).

“Polis kemudiannya membawa dua lelaki terbabit bersama kereta mewah berkenaan ke IPD Kampar untuk pemeriksaan lanjut, sebelum menemui enam lagi bungkusan teh Cina yang di dalamnya mengandungi 6.28 kg yang disimpan di ruang penyimpanan tayar ganti (spare tyre),” katanya dalam sidang media khas di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak di Ipoh,

Mengulas lanjut, Mior Faridalathrash berkata kedua-dua suspek berkenaan kini direman selama tujuh hari sehingga 30 Jun bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mandatori gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Beliau berkata siasatan polis mendapati kedua-dua suspek dikatakan dalam perjalanan dari Johor menghantar dadah berkenaan untuk pasaran negeri-negeri di utara Semenanjung.

“Ujian air kencing mendapati salah seorang daripada suspek positif dadah jenis Methamphetamine di samping mempunyai beberapa kes lampau berkaitan dadah dan jenayah,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.