Anwar guna taktik lama – Wan Saiful

57

27 JUN: Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Wan Saiful Wan Jan meminta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhenti membuat tuduhan kononnya kerajaan sengaja melengahkan sidang Parlimen.

Terbaharu, katanya, Anwar membuat pula tuduhan kononnya kerajaan menggunakan Pejabat Peguam Negara dan Pejabat Speaker Dewan Rakyat untuk melenggahkan sidang Parlimen.

“Ada tuduhan bahawa terdapat usaha menggunakan Pejabat Peguam Negara dan Pejabat Speaker Parlimen bagi melengahkan sesi Parlimen.

“Padahal penjelasan yang sebenar dah dibuat oleh mereka yang berautoriti,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Wan Saiful berkata, Anwar hanya memuji kerajaan jika apa yang dilaksanakan adalah mengikut arahan dan kata-katanya serta memberi keuntungan kepada Presiden PKR terbabit.

“Apabila tidak selari dengan apa yang dia mahu, maka keluarlah tuduhan, kononnya mempergunakan, memperalatkan, dan macam-macam lagi.

“Tapi bila yang dilakukan itu selari dengan apa yang dia hendak, maka dia akan puji bahawa inilah integriti, inilah adil dan inilah prihatin.

“Ringkasnya, kalau nak jadi baik mesti ikut cakap dia. Kalau tak ikut cakap dia, semuanya buruk. Definisi apa yang betul berubah-ubah berdasarkan jajaran baharu dapat faedah atau tidak,” katanya.

Menurut Wan Saiful perbuatan Anwar yang mengubah definisi mengikut citarasa sendiri itu adalah taktik lama yang sudah basi.

“Jajaran mungkin baharu, tapi taktik ubah-ubah definisi ini sudah tidak strong (kuat) , tidak convincing (menyakinkan), dan tidak formidable (mengagumkan) lagi,” ujarnya.

Media semalam melaporkan Anwar mendakwa terdapat usaha sistematik sedang digerakkan untuk menggunakan Pejabat Peguam Negara dan Pejabat Speaker Parlimen bagi melengahkan sesi Parlimen, pada saat kerajaan dilihat terus gagal mengemudi negara.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata Malaysia dilihat sebagai antara negara yang paling lemah dalam pelbagai segi dalam mengawal pandemik, sama ada perolehan vaksin, tahap ujian saringan dan penggunaan langkah perintah kawalan pergerakan (PKP).

Terdahulu, Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun berkata Yang di-Pertuan Agong hendaklah menerima dan bertindak mengikut nasihat Jemaah Menteri berhubung langkah memanggil sidang Parlimen.

Idrus juga menegaskan perkaran berkenaan adalah menurut Perkara 40(1) dan (1A) Perlembagaan Persekutuan dan tarikh mesyuarat Dewan Rakyat dan Dewan Negara juga ditentukan oleh Jemaah Menteri.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.