SPRM tahan pegawai kementerian disyaki terima rasuah

46

26 JUN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan seorang pegawai bahagian perolehan di sebuah kementerian kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM150,000 daripada kontraktor bagi mendapatkan projek bernilai RM2.6 juta.

Suspek kini ditahan reman selama tiga hari bermula hari ini hingga 28 Jun untuk siasatan lanjut.

Perintah reman tersebut dikeluarkan oleh Majistret Shah Wira Abdul Halim di Mahkamah Majistret Putrajaya selepas SPRM membuat permohonan berkenaan pagi ini.

Sumber SPRM berkata tangkap kes atas suspek dibuat susulan siasatan yang dilakukan terhadap penolong setiausaha bahagian kementerian itu dan pemilik-pemilik serta pengurus syarikat yang telah ditahan sejak 21 Jun lalu.

Beliau berkata suspek lelaki berusia 39 tahun itu ditahan ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, kira-kira pukul 8 malam tadi

“Hasil siasatan ini telah berjaya membongkar kegiatan sindiket ini yang dipercayai telah membolot 22 projek berjumlah RM135 juta di kementerian tersebut sejak 2017 hingga kini. Ini termasuk projek berkaitan penahanan suspek hari ini.

“Sindiket ini juga dipercayai mengupah pihak lain pula untuk mengendalikan projek-projek tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Sumber, bagi projek bernilai kira-kira RM2.6 juta tersebut, ia merupakan projek pembekalan kelengkapan menyelam bagi sebuah agensi penguatkuasa.

Pada 21 Jun lalu, empat pemilik syarikat kejuruteraan marin telah direman SPRM kerana disyaki memberi rasuah bagi tujuan mendapatkan projek pembekalan, perkhidmatan dan penyelenggaraan marin di agensi penguatkuasa sama yang dianggarkan berjumlah RM10 juta.

Susulan itu, seorang penolong setiausaha bahagian kementerian telah ditahan pada keesokan harinya dan diikuti penahanan seorang pengurus syarikat.

Kes disiasat di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM 200

Get real time updates directly on you device, subscribe now.