Penjelasan tentang sidang Parlimen diharap redakan polemik

33

26 JUN: Penjelasan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun dan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim serta Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun berkenaan persidangan Parlimen diharap meredakan ‘suhu’ yang sengaja dipanaskan oleh mereka yang berkepentingan.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, dua kenyataan tersebut membuktikan kerajaan sentiasa memastikan semua peraturan dan perundangan dipatuhi selaras dengan tekad untuk menjulang kedaulatan undang-undang.

“Penjelasan yang dibuat melalui kedua-dua kenyataan ini sepatutnya meredakan suhu yang sengaja dipanaskan oleh mereka yang berkepentingan.  

“Negara kita pernah rosak kerana tidak menghormati rule of law dan menurut kehendak beberapa orang ahli politik yang tamakkan kuasa dan harta. Kita tak mahu situasi itu berulang,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya, malam tadi

Terdahulu, menurut kenyataan bersama Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim dan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun memaklumkan persidangan Parlimen secara hibrid dijangka diadakan pada akhir Ogos atau selewat-lewatnya minggu pertama September ini, 

Bagaimanapun, katanya, tarikh terbabit tertakluk kepada kelulusan semua aspek perundangan di peringkat Jawatankuasa Dewan dan Jawatankuasa Peraturan-Peraturan Mesyuarat terlebih dahulu.

Dalam pada itu, Wan Saiful memaklumkan Malaysia tidak perlukan politik keterlaluan pada masa ini kerana ia hanya akan memesongkan fokus kita daripada keutamaan yang sepatutnya.

“Saya sering sebutkan bahawa tumpuan kita pada masa ini mestilah untuk menangani cabaran wabak COVID-19 dengan cara yang terbaik supaya kita #menangbersama.

“Saya harap dengan penjelasan yang sebegitu jelas, kita boleh kembalikan fokus kita kepada keutamaan sebenar iaitu menangani COVID-19 dan menjayakan Pelan Pemulihan Negara. 

“Tinggalkan saja mereka yang mahu mempolitikkan segala-galanya dan kekalkan fokus kita kepada rakyat,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.