NGO seru parti Melayu ketepikan ego demi kemenangan PRU15

93

26 JUN: Kepimpinan tertinggi UMNO, PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) supaya mencari penyelesaian apa juga isu yang menghalang kesepakatan mereka untuk duduk bersama sebagai satu pasukan yang kuat bagi mencapai kemenangan besar dalam Pilihanraya Umum ke-15 (PRU-15). 

Presiden Jaringan NGO Sedar (Sedar), Datuk Sirajuddin Salleh berkata, berdasarkan keputusan PRU-14, jika tiga parti politik utama Melayu Islam itu menyertai PRU-15 15 sebagai satu pasukan, peluang amat cerah untuk memenangi 100 peratus kerusi Parlimen kawasan majoriti Melayu di seluruh negara. 

Namun, beliau menegaskan jika bertembung sesama sendiri, undi Melayu akan berpecah serta sukar untuk sesuatu parti itu menang jika bergerak sendiri yang sekaligus perpecahan undi Melayu akan membantu kemenangan calon Pakatan Harapan (PH).

“Sebagai parti pemerintah, tujuan memanggil pilihan raya adalah untuk mendapat mandat baharu yang lebih besar. Apa gunanya memanggil pilihan raya jika kuasa dan kerajaan jatuh ke tangan pihak lawan? 

“Dalam konteks ini, peluang kemenangan besar amat cerah jika tiga parti politik tersebut berdepan pengundi dalam satu pasukan yang sama. Untuk itu, UMNO, PAS dan BERSATU wajib berkorban ego dan berjiwa besar,”katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, Sirajuddin menegaskan, hakikatnya semua masalah dalam permainan politik ada penyelesaiannya, apatah lagi tiga parti politik Melayu Islam itu melaungkan slogan perjuangan politik yang serupa iaitu berjuang untuk agama, bangsa dan tanah air (Abata).

Justeru, beliau yang juga Presiden Pertubuhan Gerakan Qiam (Qiam) berkata janganlah meletak kepentingan parti dan peribadi mengatasi kepentingan Abata kerana perkara itu penting demi masa depan anak cucu bangsa Melayu di bumi ini.

“PRU-15 dapat menyediakan peluang keemasan untuk tiga parti politik Melayu Islam, bersama parti lain dalam Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) serta parti-parti rakan dari Sabah dan Sarawak untuk menzahirkan sebuah kerajaan yang menguasai dua pertiga Parlimen.

“Hanya PAS dengan BERSATU (PN) tanpa UMNO (BN) dianggap belum meyakinkan untuk kerajaan PN terus bertahan mengekalkan kuasa. Begitu juga dari sudut UMNO, rakyat melihat parti politik terbesar orang Melayu itu sedang bergelut dengan krisis kepimpinan yang memerlukan penyelesaian segera.

“Ini menjadikan pengundi kurang yakin terhadap parti tersebut secara bersendirian dalam PRU-15. Ini melemahkan peluang UMNO memperoleh kemenangan lebih besar daripada 59 kerusi yang dimenangi dalam PRU-14,” katanya.

Sementara itu, bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Seri Wan Ahmad Wan Omar yang juga merupakan Timbalan Presiden Sedar dan Qiam melihat rata-rata orang Melayu pantang memberi undi kepada UMNO jika parti itu mahu bersekongkol dengan DAP.

Menurut beliau, pengalaman 22 bulan di bawah PH yang diterajui DAP memberi kesedaran mendalam kepada Melayu.

“Justeru kita bertegas tidak akan menyokong UMNO jika parti itu menjalinkan kerjasama dengan DAP. Mengapa perlu berbaik dengan DAP jika dua parti Melayu Islam, PAS dan BERSATU, sedia untuk bekerjasama?

“Bersesuaian dengan titah Yang di-Pertuan Agong supaya kemelut politik perlu diredakan kerana negara perlukan sebuah kerajaan yang kuat dan stabil, kesepakatan UMNO, PAS dan BERSATU adalah selari dengan maksud titah tersebut demi kestabilan politik.

“Sebuah kerajaan Pemerintahan Dominan Pribumi (PDP) hanya dapat dizahirkan selepas PRU-15 jika tiga parti besar Melayu Islam tersebut berpakat untuk menang besar sebagai satu pasukan yang kuat.

“Sebuah kerajaan PDP yang kuat akan dihormati kaum lain di negara ini. Ini sahajalah formula terbaik bagi menjamin semua kepentingan Abata seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan terjaga dan dihormati selamanya,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.