Malaysia galak kemasukan pelaburan secara selektif-Azmin

13

26 JUN: Bagi mencapai status berpendapatan tinggi, Malaysia kini lebih menggalakkan kemasukan pelaburan secara selektif ke dalam negara yang sejajar dengan dasar pelaburan baharu bagi menarik lebih ramai pelabur berkualiti tinggi semasa dan selepas tempoh pandemik COVID-19.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, perkara itu bertepatan dengan dasar baharu, Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA), yang akan menjana pekerjaan berpendapatan tinggi, khususnya pada pasca-COVID-19 di samping seterusnya akan meningkatkan taraf hidup rakyat.

“Selepas perbincangan dan libat urus bersama Bank Negara Malaysia, Kementerian Kewangan dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia pada Mac lalu, kami berpendapat inilah masa yang sesuai untuk memperkenalkan dasar ini.

“Tujuannya adalah menarik pelaburan berkualiti tinggi dan berteknologi agar negara kita boleh bersedia dengan tenaga kerja yang memenuhi permintaan industri dan seterusnya mengurangkan kebergantungan kepada tenaga kerja asing,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya, hari ini. 

Dalam pada itu, Mohamed Azmin yang juga merupakan Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) turut memaklumkan Bank Dunia juga turut mengunjurkan Malaysia mencapai ekonomi berpendapatan tinggi dalam tempoh lima tahun akan datang.

Beliau berkata, ia dapat dibuktikan dengan kemasukan pelaburan berteknologi canggih dan berkualiti tinggi, iaitu SK Nexilis dengan nilai pelaburan berjumlah RM4.24 bilion (Sabah) dan AT&S pula komited dengan nilai pelaburan sebanyak RM8.5 bilion (Kedah).

“SK Nexilis akan menghasilkan kerajang tembaga untuk kenderaan elektrik (EV) yang menggunakan teknologi terkini manakala syarikat AT&S pula akan mengeluarkan papan litar bercetak (PCB) dan substrat litar bersepadu (IC) berteknologi tinggi.

“Syarikat berkenaan masing-masing akan menciptakan 5,000 peluang pekerjaan yang berkualiti kepada rakyat di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, beliau yang juga merupakan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) memberitahu kerajaan amat komited dalam membantu meningkatkan sosioekonomi rakyat, terutama pada pasca-COVID-19.

“Namun, untuk merealisasikannya, kita memerlukan ketekunan dan keterbukaan untuk mencapai pertumbuhan yang inklusif dan mampan.

“Saya berharap dengan adanya dasar baharu ini ia akan kekal menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan dunia,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.