Istana Negara buat laporan polis berhubung surat palsu

36

26 JUN: Istana Negara membuat laporan polis berhubung penularan surat kononnya mendakwa Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein memohon untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong bagi mempersembahkan jumlah sokongan Ahli Parlimen. 

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim, yang tidak mendedahkan butiran lanjut, berkata laporan berkenaan polis berkenaan dibuat oleh seorang wakil Istana Negara di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, di sini hari ini. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Anuar Omar berkata pengadu adalah pegawai Istana Negara membuat laporan itu selepas menerima kiriman mesej WhatsApp tertera surat menggunakan kepala surat Bendahari Agung Barisan Nasional (BN).

“Pengadu telah terima mesej dari aplikasi WhatsApp mengatakan pihak Istana Negara ada terima surat daripada BN bagi tujuan pembentukan Kerajaan Malaysia yang baharu.

“Pengadu kemudian membuat semakan dengan pihak Istana Negara dan mendapati surat itu tidak diterima oleh pihak istana dan mengesyaki cap terima itu adalah palsu,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut, Anuar berkata pihaknya, kini sedang menyiasat perkara terbabit mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

Semalam, Setiausaha Akhbar Hishammuddin, Mohd Hafiz Ariffin membuat laporan polis di IPD Dang Wangi berhubung satu surat ditulis kepada Yang di-Pertuan Agong, yang mendakwa Hishammuddin yang juga Bendahari Agung BN mendapat sokongan untuk menjadi perdana menteri yang baharu.

Menurutnya, surat itu palsu dan disebarkan dengan niat untuk memburukkan reputasi Hishammuddin serta mewujudkan kekeliruan orang ramai.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.