KPT nafi hak calon OKU lanjut pelajaran

40

23 JUN: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tidak pernah menafikan hak calon orang kelainan upaya (OKU) untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di seluruh negara.

Berikutan itu, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Jabatan Pendidikan Tinggi, Prof Datuk Dr Husaini Omar berkata KPT memandang serius laporan seorang calon OKU telah dinafikan peluang untuk mengambil kursus yang dipohonnya melalui saluran UPUOnline.

Husaini berkata berdasarkan semakan Bahagian Kemasukan Pelajar IPTA (BKPA), pemohon tersebut adalah calon dari Kategori B iaitu lepasan SPM 2019 dan memohon untuk ke Program ASASI pintar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sesi akademik 2021/2022.

HUSAINI

“Sebenarnya calon tersebut tidak melepasi syarat kelayakan minimum kemasukan ke program ASASIpintar UKM yang memerlukan calon mendapat 7A- dalam subjek tertentu termasuklah Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi.

“Bagaimanapun, calon ini masih lagi dibenarkan membuat kemas kini yang masih dibuka sehingga 2 Julai ini. Calon berkenaan juga sebelum ini telah menolak tawaran program Diploma Teknologi Makmal Perubatan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bagi sesi akademik 2020/2021,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Berikutan itu KPT ingin menegaskan bahawa Dasar Inklusif OKU di IPT masih lagi diamalkan dan tiada sebarang sekatan seperti yang didakwa.

Malah, Husaini berkata KPT telah memperluaskan peluang pendidikan kepada rakyat Malaysia dengan mewujudkan laluan khas kepada golongan B40, OKU, Orang Asli dan atlet untuk melanjutkan pengajian ke IPTA dan ILKA di peringkat Sijil, Diploma, Asasi dan Ijazah Sarjana Muda.

“Golongan ini hanya perlu melepasi syarat am dan syarat khas program seperti ditetapkan oleh universiti yang dipilih. Peningkatan akses pendidikan tinggi bagi kelompok golongan B40, OKU,Orang Aslidan Atlet adalah untuk memastikan ekuiti di peringkat pendidikan tinggi dengan memberi peluang kepada setiap pelajar untuk mencapai potensi diri sepenuhnya tanpa mengira lokasi, bangsa, jantina atau latar belakang sosioekonomi seperti yang digariskan aspirasi sistem (akses dan ekuiti) Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia – Pendidikan Tinggi, PPPM (PT).

“Semua data berkaitan laluan khas ini adalah dengan kerjasama strategik pelbagai pihak bagi perkongsian data iaitu dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk data OKU, Jabatan Pendaftaran Negara untuk Orang Asli, Bahagian Sukan Kokurikulum Dan Kesenian, KPT untuk data Atlet Sukan dan seterusnya data eKASIH dari ICU JPM untuk data B40,” katanya.

Beliau berkata KPT melalui BKPA menyokong sepenuhnya Teras Strategik 3 (Meningkatkan akses OKU kepada Pendidikan) yang telah digariskan dalam Pelan Tindakan Orang Kurang Upaya (PTOKU) 2016-2022.

“Pemohon OKU berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang mengemukakan permohonan melalui UPUOnline akan dipertimbangkan bagi kemasukan tanpa merit tertakluk memenuhi syarat am dan minimum syarat khas yang ditetapkan mengikut program pengajian dipohon.

“Penawaran program kepada golongan OKU ini adalah melalui persetujuan bersama institusi dengan mengambil kira kesediaan prasarana mesra OKU institusi itu sendiri bagi memastikan golongan OKU dapat mengikuti pengajaran dan pembelajaran (PdP) dengan selesa. Penawaran program pengajian ini juga perlu mengambil kira pencapaian akademik pelajar,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.