UMNO desak sidang Parlimen bukan keputusan muktamad

345

22 JUN: Pengumuman Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid memberi tempoh 14 hari kepada kerajaan untuk mengadakan sidang Parlimen bukan keputusan muktamad kerana perkara itu belum diputuskan oleh Majlis Kerja Tertinggi (MKT) parti.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri menjelaskan tempoh 14 hari yang diumumkan Ahmad Zahid kepada kerajaan untuk memulakan sidang Parlimen adalah cadangan daripada Biro Politik dan bukannya keputusan dibuat mesyuarat MKT.

Ismail Sabri berkata, hingga kini Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bertanggungjawab membuat sebarang keputusan belum membincangkan lagi perkara itu termasuk tindakan yang diambil parti jika Parlimen tidak dibuka dalam tempoh berkenaan.

“Itu pandangan Biro Politik UMNO bukannya MKT…yang boleh memutuskan dasar adalah MKT dan Biro Politik hanya mencadangkan.

“Ini hanya cadangan daripada UMNO, tetapi MKTlah akan memutuskan…cadangan UMNO supaya 14 hari diadakan sidang tetapi soalnya kalau tidak diadakan sidang, apa tindakan itu tidak dibincang,” katanya pada sidang media, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas hasil mesyuarat Biro Politik UMNO kelmarin yang membuat keputusan akan menarik diri daripada kerajaan sekiranya persidangan Parlimen tidak dipanggil oleh Perdana Menteri dalam masa 14 hari.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata di pihak UMNO tiada sebarang percanggahan bahawa parti bersetuju supaya Parlimen dibuka selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong, Al- Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah.

Sebelum ini media melaporkan UMNO berpendirian tegas untuk mendesak kerajaan menghormati titah Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu agar memanggil Sidang Parlimen dalam tempoh 14 hari bermula semalam.

Ahmad Zahid dipetik sebagai berkata kegagalan Kerajaan melaksanakan titah tersebut dianggap satu bentuk penderhakaan dan tidak menghormati Institusi Raja-Raja Melayu.

Beliau juga menyatakan UMNO menyokong penuh kedua-dua kenyataan media Istana Negara dan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menzahirkan pendirian Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Pemerintah yang menitahkan agar Parlimen segera bersidang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.