Takiyuddin Tidak Hina Agong – Pengamal undang-undang

123

21 JUN: Kenyataan Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang mempertikaikan pandangan yang dizahirkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa tidak salah dari segi perundangan. 

Pengamal Undang-Undang, Khairul Naim Rafidi berkata jika membaca peruntukan Seksyen 14(1)(b) Ordinan Darurat, Seri Paduka Baginda sememangnya diberi kuasa oleh undang-undang yang dibuat oleh kerajaan memerintah untuk memanggil sidang parlimen pada “suatu tarikh sebagaimana yang difikirkan sesuai”.

“Ramai yang mengkritik keras kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) itu. Seperkara yang menarik, Takuyiddin secara teknikalnya adalah tidak salah. 

“Oleh itu, pendapat Datuk Takiyuddin bahawa tiada perincian dalam titah Tuanku adalah tidak boleh dikatakan salah peratus. 

“Dalam isu ini, Yang Di-Pertuan Agong boleh untuk memberikan suatu tarikh sebagai suatu tindakan untuk menguatkuasakan peruntukan Seksyen 14 Ordinan Darurat tersebut secara tegas,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Terdahulu, Pemuda Pakatan Harapan (PH) Wilayah Persekutuan membuat laporan polis terhadap Takiyuddin, di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, Kuala Lumpur pada 17 Jun lalu.

Laporan tersebut dilakukan merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Takiyuddin, semasa program Bicara Harakah bertajuk ‘Proklasmasi Darurat: Berjaya atau Sebaliknya’ yang disiarkan secara maya, minggu lalu. 

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, turut mengesahkan Bukit Aman sudah menerima laporan terhadap Takiyuddin dan siasatan sedang dijalankan oleh Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman.

Namun, beliau yang juga merupakan Peguambela dan Peguamcara di Tetuan Khairul Naim Rafidi mengingatkan bahawa kerajaan yang memerintah harus mematuhi undang-undang yang digubal mereka sendiri kerana darurat masih lagi berkuat kuasa.

“Parlimen tidak boleh terus dibiarkan bersawang kerana suara rakyat akan dibungkam dan didiamkan. Walaupun secara teknikalnya kenyataan Takiyuddin itu adalah tidak salah, tetapi titah Seri Paduka Baginda juga harus dilaksanakan dengan kadar segera.

“Saranan Yang di-Pertuan Agong ada sebab kerana ini semua demi kemaslahatan negara dan rakyat yang sedang berdepan dengan suatu malapetaka besar COVID-19.

“Ini juga membuktikan bahawa Raja-Raja Melayu turut sama bersekutu memelihara piagam pembelaan rakyat yang memelihara antara satu sama lain seperti yang pertama kali dibuat oleh Demang Lebar Daun dan Sang Sapurba pada zaman purba dahulu,” katanya.

Al-Sultan Abdullah baru-baru ini telah menzahirkan pandangan sidang Parlimen perlu diadakan secepat mungkin, bagi menangani COVID-19 dan menyelamatkan ekonomi negara.

Bagaimanapun, Takiyuddin pada Rabu lalu berkata pandangan dizahirkan Yang di-Pertuan Agong supaya persidangan Parlimen dibuat secepat mungkin tidak memperinci tarikh perlu diadakan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.