MOTAC laksana inisiatif bantu penggiat industri pelancongan

15

21 JUN: Bagi membantu meringankan bebanan dihadapi penggiat industri pelancongan yang berdepan cabaran akibat COVID-19, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) melaksanakan beberapa inisiatif.

Menurut kenyataan MOTAC, inisiatif terbabit termasuk melanjutkan pengecualian fi pembaharuan lesen dan lesen tambahan bagi pengusaha pelancongan serta pemandu pelancong yang memohon pembaharuannya bermula 1 Julai sehingga 31 Disember ini.

Katanya, MOTAC juga melaksanakan pengecualian fi pembaharuan lesen dan lesen-lesen tambahan bagi pengusaha pelancongan serta pemandu pelancong yang belum mendapat kelulusan pembaharuan lesen disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Pada masa sama, MOTAC memaklumkan pengecualian fi pembaharuan lesen dan lesen-lesen tambahan bagi pengusaha pelancongan serta pemandu pelancong yang sudah mendapat keputusan pembaharuan lesen, namun tidak dapat membuat bayaran fi lesen disebabkan PKP dilaksanakan.

“Justeru dengan pelaksanaan pelanjutan inisiatif terbabit, MOTAC berharap pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang layak, mengambil peluang ini untuk membuat permohonan pembaharuan lesen dalam tempoh ditetapkan mengikut tarikh tamat lesen masing-masing bagi memastikan pengecualian ini dapat dinikmati.

“MOTAC turut menyeru semua pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang terbabit untuk membuat pembaharuan lesen dalam tempoh ditetapkan bagi memastikan pematuhan kepada perundangan sedia ada,” menurut kenyataan itu, hari ini

Get real time updates directly on you device, subscribe now.