Korea Selatan longgarkan SOP mulai 1 Julai

25

21 JUN: Bermula 1 Julai ini, Korea Selatan akan melonggarkan peraturan prosedur operasi standard (SOP), termasuk berkaitan penjarakan fizikal dalam usaha mengembalikan ‘kehidupan normal’ rakyatnya seperti sebelum COVID-19 secara berperingkat.

Menteri Kesihatan Korea Selatan, Kwon Deok-cheol, berkata orang ramai juga akan dibenarkan untuk berkumpul secara peribadi sehingga enam orang di Seoul.

“Keputusan diumumkan pada Ahad itu dilaksanakan ketika Korea Selatan selesai menvaksinasi 29.2 peratus penduduknya, setakat Sabtu lalu,” katanya.

Korea Selatan yang menyasarkan untuk mencapai 70 peratus vaksinasi dalam kalangan rakyatnya pada September membuat keputusan itu, selepas kes baharu pandemik terbabit berada di bawah 600 kes sejak seminggu lalu.

Sebelum ini, selama beberapa minggu terakhir, jangkitan harian baharu COVID-19 di negara itu berada dalam lingkungan 400 sehingga 700 kes.

Pada Sabtu, Korea Selatan melaporkan 429 kes baharu dengan keseluruhan kes jangkitan kumulatif sebanyak 151,149.

Jumlah kematian pula adalah sebanyak 2,002 kes, setakat ini.

Deok-cheol berkata, di bawah keputusan melonggarkan SOP itu, restoran, tempat hiburan dan kafe akan dibenarkan dibuka bagi operasi perniagaan sehingga jam 12 tengah malam, berbanding 10 malam sebelum ini.

“Peraturan penjarakan fizikal baharu itu adalah usaha bagi mencari keseimbangan antara kuarantin dan kehidupan harian dalam situasi pandemik berpanjangan terbabit.

“Sekiranya kes jangkitan tidak meningkat dengan ketara, kerajaan merancang membenarkan perhimpunan awam sehingga lapan orang di wilayah Seoul bermula 15 Julai,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.