Kaedah heterologi digunakan jika ada gangguan bekalan vaksin

63

21 JUN: Kerajaan hanya akan menggunakan kaedah heterologi atau campuran vaksin di antara Pfizer-BioNTech dan AstraZeneca sebagai pelan B jika terdapat gangguan bekalan vaksin COVID-19 di Malaysia.

Bagaimanapun, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, berkata kaedah itu masih dalam kajian berikutan penggunaan di banyak negara lain.

Namun, Khairy berkata mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) dua minggu lalu memaklumkan bahawa, data yang diperoleh hasil kajian di negara lain menunjukkan keputusan kurang meyakinkan.

Berikutan itu satu lagi mesyuarat JKJAV akan diadakan pada Khamis ini bagi membolehkan kita melihat perkembangan terkini vaksinasi secara heterologi dan (pembentangan) data daripada negara lain.

“Kerajaan hanya akan membenarkan penggunaan kaedah heterologi akan dipertimbangkan selepas JKJAV berpuas hati dengan dapatan kajian serta yakin bahawa ia selamat dan efektif.

“Kita mungkin akan menggunakan kaedah itu tetapi ia bergantung kepada syor yang diberikan JKJAV. Justeru kita sedang mengkaji data untuk pemberian vaksin yang berbeza tetapi kita belum buat apa-apa keputusan,” katanya pada sidang media selepas meninjau pembukaan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) di sini, hari ini.

Ketika ini kaedah heterologi atau campuran vaksin Pfizer dan AstraZaneca berkenaan digunakan secara meluas dibeberapa negara termasuklah di Korea Selatan, Jerman dan Sepanyol.

Terdahulu, Khairy berkata  PPV SNBJ akan beroperasi pada kapasiti penuh 10,000 suntikan sehari dalam masa seminggu lagi selepas beroperasi dengan hanya kapasiti 30 peratus mulai hari ini.

“Pada hari pertama ini, kapasiti suntikan adalah sebanyak 3,000 suntikan. Kita bermula dengan angka kecil dan dalam tempoh tiga hari nanti, kapasitinya akan ditingkatkan kepada 5, 000 sehari (kapasiti 50 peratus).

” Dalam tempoh seminggu lebih, kita akan beroperasi dalam kapasiti penuh, iaitu 10,000 suntikan sehari. PPV SNBJ akan memberikan perkhidmatan suntikan vaksinasi penduduk di Lembah Klang, khususnya di Kuala Lumpur dan Selangor.

“Axiata Arena Bukit Jalil iaitu kemudahan PPV memberi tumpuan kepada golongan warga emas dan orang kurang upaya (OKU) disebabkan kemudahannya lebih sesuai kepada golongan itu.

“PPV SNBJ ini sangat dekat dengan hati saya, dan pembukaannya ini lebih kepada golongan muda awal yang mendaftar awal sejak 23 Februari,” katanya.

PPV SNBJ akan menjadi antara empat PPV mega yang mampu menampung kapasiti 10,000 suntikan sehari, di samping World Trade Centre Kuala Lumpur (WTCKL), Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dan Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Mines (MIECC).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.