Jawatankuasa bincang isu parlimen bukti keterbukaan kerajaan

67

21 JUN: Pembentukan jawatankuasa dianggotai wakil kerajaan dan pembangkang, menunjukkan sikap keterbukaan dan kesediaan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mewujudkan ‘genjatan sementara politik’, seperti dizahirkan Mesyuarat Khas Raja-Raja Melayu pada 16 Jun lalu.

Pengerusi Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), Mohd Zai Mustafa, berkata inisiatif Muhyiddin itu juga menggambarkan kesediaan dan komitmen segera untuk menunjukkan kesepaduan dan kerjasama erat diantara belia dengan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bagi mengutamakan keperihatinan serta kesejahteraan rakyat.

“Pengumuman Perdana Menteri bagi menubuhkan jawatankuasa khas yang dianggotai wakil kerajaan dan pembangkang untuk meneliti aspek-aspek penting sebelum persidangan Parlimen diadakan ini turut memperlihatkan jiwa besar beliau demi mengutamakan agenda menyelamat rakyat serta negara daripada COVID-19.

“Ini menunjukkan komitmen itu adalah lebih besar daripada kepentingan politik peribadi dan kepartian, sebagaimana dizahirkan Yang di-Pertuan Agong.

“Ummah menyokong supaya pembukaan Parlimen dengan segera dilaksanakan dan segala proses sewajarnya selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negara,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Muhyidin semalam dilaporkan memaklumkan jawatankuasa yang dianggotai wakil kerajaan dan pembangkang sudah dibentuk untuk meneliti aspek penting, sebelum sidang Parlimen diadakan.

Katanya, pembukaan persidangan Parlimen akan diputuskan kedua-dua pihak di dalam jawatankuasa berkenaan. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.