I-Guru syorkan ambil guru miliki ikhtisas pendidikan

76

21 JUN: Langkah Kementerian Pendidikan (KPM) mengumumkan pengambilan khas secara ‘one-off’ seramai 18,702 Pegawai Pendidikan Gred DG41 bersifat serampang dua mata iaitu mampu mengatasi masalah kekurangan guru dan menyelesaikan isu lambakan graduan pendidikan di seluruh negara, ketika ini.  

Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (i-Guru), Mohd Azizee Hasan berkata, pihaknya melihat langkah drastik berkenaan dapat menyelesaikan isu kekurangan tenaga pengajar dan guru sekolah di beberapa negeri terutamanya Sabah, Sarawak, Johor dan Selangor.

Bagaimanapun, Mohd Azizee berkata KPM perlu mengutamakan graduan yang memiliki ikhtisas pendidikan terutama lepasan Institut Pendidikan Guru (IPG) dan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) sebelum membuka kepada graduan bidang kritikal yang lain..

MOHD AZIZEE

“Keutamaan memilih graduan pendidikan adalah untuk menjaga kualiti pendidikan dan memastikan mereka yang benar-benar layak serta mempunyai minat yang tinggi sebagai guru.

“Selain itu, pengambilan guru baharu itu juga perlu melihat kepada aspek jantina bagi memastikan kewajaran keseimbangan bilangan guru mengikut jantina,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Azizee berkata, i- Guru berharap langkah proaktif pihak KPM ini adalah usaha ke arah meningkatkan kualiti profesion perguruan dan menjadikan nisbah guru dan murid pada skala 1: 25 setanding dengan negara- negara maju.

Sebelum ini, KPM akan membuat pengambilan khas guru secara ‘one-off’ bagi mengisi 18,702 kekosongan guru atau  Pegawai Perkhidmatan Pendidikan gred DG41  yang dihadapi di seluruh negara terutama di Sabah, Sarawak, Johor dan Selangor.

Berikutan itu, Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata KPM akan menyiarkan iklan pengambilan guru berkenaan pada 7 Julai ini manakala penempatan secara berperingkat-peringkat bermula pada Oktober nanti.

Sementara itu, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) menyifatkan pelaksanaan pengambilan khas seramai 18,702 guru secara ‘one-off’ sebagai ‘serampang dua mata’ bagi membantu menyelesaikan isu pendidikan serta masalah penempatan golongan pendidik terbabit.

Presiden GPMS, Mohd Alif Anas Md Noor, berkata sektor pendidikan negara sudah berhadapan dengan masalah kekurangan guru sejak bertahun-tahun, terutama membabitkan sekolah di kawasan pedalaman, justeru usaha diumumkan kerajaan adalah langkah terbaik bagi menyelesaikan masalah itu.

“GPMS juga menyokong usaha Kementerian Pendidikan (KPM), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Perguruan (SPP) untuk merangka mekanisme terkini dalam penilaian pengambilan guru-guru baharu bagi menyelesaikan masalah kekurangan guru dalam beberapa subjek kritikal.

“Pengambilan secara ‘on off’ itu juga mampu memberikan peluang kepada graduan bukan ikhtisas pendidikan untuk menjadi guru dengan menilai latar belakang pendidikan calon pendidik terbabit.

“Oleh yang demikian, GPMS menzahirkan penghargaan tinggi buat KPM dalam memastikan bidang pendidikan negara terus dipertingkat menjadi lebih baik, malah program seperti ini akan memberikan impak positif untuk jangka masa panjang, terutama selepas negara pulih daripada pandemik COVID-19,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.