10 peratus penduduk Malaysia divaksinasi Julai ini

26

21 JUN: Malaysia dijangka mencapai sasaran 10 peratus populasi penduduk di negara ini divaksinasi atau menerima dua dos vaksin COVID-19 menjelang pertengahan Julai ini.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin berkata kerajaan perlu mencapai sasaran memberikan sekurang-kurangnya lapan juta dos suntikan vaksin bulan ini bagi mencapai tahap 10.7 juta dos menjelang pertengahan Julai ini.

Justeru, Khairy berkata Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) menyasarkan untuk memberi 300,000 suntikan vaksin COVID-19 sehari menerusi PPV di seluruh negara dalam masa terdekat.

“Saya baru terima arahan daripada Menteri Kesihatan supaya kita tingkatkan pemberian vaksin kepada 300,000 dos vaksin sehari dengan purata pemberian vaksin pada minggu lalu meningkat kepada 189,000 dos sehari berbanding hanya kira-kira 130,000 sehari pada minggu sebelumnya.

“Kadar vaksinasi sedang giat perhebatkan di seluruh negara selari dengan Pelan Pemulihan Negara untuk kita mencapai kadar imunisasi seluasnya secepat mungkin bagi memastikan rakyat Malaysia kembali kepada norma kehidupan seperti sedia kala.

“Pada masa ini, untuk setiap 100 dos yang kami berikan, 30 daripadanya adalah dos kedua. Oleh itu, untuk mencapai kadar imunisasi sepenuhnya 10 peratus daripada populasi atau 3.2 juta penduduk Malaysia iaitu, kira-kira 10.7 juta dos perlu diberikan,” katanya dalam sidang media mingguan CITF bersama Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi aplikasi Zoom di Putrajaya sebentar tadi.

Difahamkan Malaysia hanya boleh memasuki Fasa II Pelan Pemulihan Negara apabila 10 peratus daripada populasi penduduknya menerima dua dos vaksin, kes harian berkurangan bawah 4,000 kes dan sistem kesihatan awam tidak lagi di tahap kritikal.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata kerajaan memberi jaminan bahawa semua pelajar Malaysia yang mahu melanjutkan pelajaran ke luar negara akan diberikan vaksin lengkap dua dos, sebelum mereka berlepas ke negara berkenaan.

Malah, Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata sehingga kini Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) sudah menerima dan meluluskan 5,621 permohonan vaksinasi bagi pelajar yang mahu menyambung pengajian ke luar negara dalam masa terdekat.

Beliau berkata pelajar yang belum mendapat janji temu boleh menghantar emel ke permohonan.vaksincovid.my untuk diluluskan supaya vaksinasi diberikan kepada mereka sebelum mereka melanjutkan pengajian ke luar negara.

“CITF juga terima sebanyak  98,166 permohonan daripada golongan ibu hamil untuk mendapatkan suntikan dos pertama vaksin COVID-19 dan janji temu akan dikeluarkan secara berperingkat  mengikut jangkaan tarikh bersalin.

“Pada minggu lalu kita akan mengeluarkan lebih 3,000 janji temu di Kuala Lumpur dan 224 di Perlis, manakala pada akhir minggu ini kita akan adakan satu sesi vaksinasi kepada ibu hamil di negeri berkenaan, manakala untuk negeri lain sedang diproses dan akan dikeluarkan mengikut keutamaan dalam minggu akan datang,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.