PAS perlu kuasai media baharu jika mahu menang PRU 15

18

20 JUN: Jentera Penerangan PAS perlu kuasai media baharu dan teknologi maklumat jika parti berkenaan mahu meraih kemenangan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata dengan perkembangan terkini sekarang parti mana yang berjaya menguasai media baharu dan teknologi maklumat, maka peluang mereka untuk menang PRU akan lebih cerah.

Tuan Ibrahim yang juga Menteri Sumber Asli dan Air berkata perkara yang sangat penting pastikan jangan berlaku kebocoran maklumat kepada musuh disebabkan kealpaan sendiri.

“Jentera media baharu khasnya perlu bersedia untuk menyerang dan menerang kepada musuh. Zaman sekarang ini adalah zaman untuk membentuk gelombang menunjukkan kebaikan Islam.

“Para nabi terdahulu juga berhadapan dengan cabaran namun mereka dibekalkan Allah dengan mukjizat yang sesuai untuk zaman berkenaan. Jaga jangan sampai maklumat atau rahsia bocor kepada musuh. Bila kita lalai, musuh boleh masuk menceroboh.

“Seperti peperangan fizikal, musuh akan berusaha dari setiap penjuru untuk menerobos dan menceroboh untuk mendapatkan maklumat,” katanya dalam ucapan penutup Konvensyen Penerangan dan Media Baharu anjuran Lajnah Penerangan dan Media Baharu PAS Pusat secara maya, semalam.

Berikutan itu, Tuan Ibrahim berkata musuh akan berusaha masuk untuk mempengaruhi jentera atau tentera dan menjadikan mereka alat menyebar dakyah musuh.

Justeru itu tindakan perlu diambil untuk memastikan jentera mempunyai cukup senjata dan peralatan untuk memasuki medan pertempuran serta peperangan.

“Sungguhpun begitu setiap gerak kerja perlulah bersesuaian dengan hala tuju parti serta selaras dengan kehendak pemimpin dan parti. Petugas kita juga perlu ada skill tertentu apabila berhadapan dengan komen-komen biadap serta serangan fitnah dari musuh.

“Kalau mereka biadab, kita juga terpaksa jawab dengan cara tidak beradab. Guna bahasa yang sesuai dengan bahasa mereka. Lawan musuh dengan senjata yang sesuai ikut zaman dan keadaan,” katanya

Malah, Tuan Ibrahim berkata dalam Al-Quran juga terdapat beberapa surah yang menceritakan bagaimana Allah menggunakan istilah kasar kepada golongan yang biadab.

Berikutan itu Tuan Ibrahim mengajak pendengar mengingati kembali beberapa perkara menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu termasuk isu fitnah rasuah RM90 juta dimainkan musuh, sehingga berjaya melekat di pemikiran rakyat.

“Malah pada masa ini apabila PRU15 semakin hampir mereka dilihat sudah mula mengatur perancangan. Sekarang ini musuh menyerang individu agar reputasinya jatuh dan rakyat hilang kepercayaan terhadapnya,” ujarnya memberi ingatan.

Sehubungan itu, Tuan Ibrahim berkata dalam konteks media baharu, juga perlu ada jentera yang ditugaskan sepenuh masa untuk menjaga sempadan agar fitnah-fitnah seumpama itu tidak berjaya masuk menceroboh masuk.

“Kisah peperangan Ahzab boleh dijadikan contoh walaupun pertempuran itu secara fizikal bukannya alam maya. Di dalam peperangan itu diceritakan, para musuh bersatu untuk menentang Islam. Mereka datang dengan membawa pelbagai bendera.

“Tetapi apabila menyedari mereka gagal masuk ke kawasan tentera Islam kerana dikeliling parit maka mereka terus berusaha sedaya upaya di setiap sudut untuk masuk dan menyeberang,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.