PPN dirancang dengan teliti – Saifuddin Abdullah

23

19 JUN: Kerajaan tidak merangka Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Selasa lalu bukan dibuat secara tergesa-gesa.

Sebaliknya, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata PPN yang merangkumi perancangan empat fasa berkenaan dibuat dengan teliti dan adalah lanjutan pelbagai program dilaksanakan kerajaan selepas pandemik COVID-19 melanda Malaysia pada tahun lalu.

Saifuddin berkata tiga nilai ambang utama ditetapkan iaitu jumlah kes harian, penggunaan katil wad ICU dan kadar vaksinasi pula membolehkan kerajaan mengambil langkah bersesuai mengikut situasi semasa pandemik COVID-19.

SAIFUDDIN

“Dari segi perancangan, kita masih kekal dengan kerangka menyeimbangkan antara kesihatan dan kelangsungan hidup yang tidak berubah sejak Mac 2020 hingga sekarang cuma suasana semasa PKP pertama dengan sekarang agak berbeza.

“Begitu juga dengan komponen ekonomi… ini bukan difikirkan beberapa hari sebelum pengumuman dibuat dan ia berada dalam kerangka Strategi Pemulihan Ekonomi 6R dibentangkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, sebelum ini,” katanya dalam sidang media secara maya hari ini.

Pada 15 Jun lalu, kerajaan mengumumkan pelancaran PPN yang akan menjadi satu strategi peralihan Malaysia keluar secara berfasa dari kemelut pandemik COVID-19.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusannya berkata, kerajaan telah merangka pelan berkenaan dengan membuat pertimbangan sebaik mungkin bagi memastikan setiap keputusan yang diambil adalah untuk melindungi nyawa dan memastikan kelangsungan hidup rakyat.

Tambah Muhyiddin, pelan berkenaan juga mengambil kira ancaman COVID-19 yang masih menular dalam komuniti dan bilangan kes aktif yang tinggi di hospital.

Pelan berkenaan juga adalah satu panduan yang dirangka secara berhati-hati berdasarkan data dan sains untuk membolehkan kita semua kembali kepada kehidupan harian biasa ataupun back to normalcy.

“Di samping itu, peningkatan bekalan vaksin sebanyak 16 juta dos pada hujung bulan Julai ini serta peningkatan kadar pemberian vaksin harian membuatkan kita lebih yakin untuk menjayakan Pelan Pemulihan Negara.

“Keadaan ini amat berbeza sekali dengan situasi lebih setahun yang lalu apabila kita melaksanakan PKP buat kali pertama di mana kita masih belum mempunyai vaksin. Satu-satunya jalan keluar pada masa itu ialah lockdown dan tindakan kesihatan awam untuk memutuskan rantaian jangkitan.

“Ini adalah keadaan yang sangat menyakitkan kerana ‘total lockdown’ secara berterusan akan memberi kesan buruk kepada kehidupan, namun kita tidak tahu bilakan ianya akan berakhir dan bagaimana kita dapat keluar daripada kemelut ini.

“Bagaimanapun, hari ini, dengan penerimaan bekalan vaksin yang lebih banyak dan pelaksanaan proses vaksinasi yang semakin rancak, kita telah dapat melihat sinar yang lebih terang di hujung terowong,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.