Kurang perpaduan masyarakat punca kes meningkat

31

19 JUN: Sikap masyarakat di negara ini yang kurang bersatu padu dalam memerangi COVID-19 menjadi faktor penyumbang kepada peningkatan kes positif pandemik terbabit di Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata sikap itu dapat dilihat menerusi ketidakpatuhan sepenuhnya terhadap prosedur operasi standard (PKP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Tidak mematuhi SOP PKP masih menjadi isu ketika ini walaupun COVID-19 sudah melanda negara sejak lebih setahun.

“Saya fikir sebab pematuhan ini masih kurang ditetapkan kerana terdapat perselisihan dari segi perpaduan.

“Kita berlawan sesama sendiri dari segi pendapat, pendekatan dan sebagainya dan bukannya melawan menentang virus ini,” katanya ketika berucap pada Webinar Antarabangsa Malaysia Pertama mengenai Bantuan Awal Psikologi di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, setiap keputusan dibuat kerajaan dan Kementerian Kesihatan (KKM) semasa krisis ini adalah melalui pertimbangan mendalam.

“Apabila anda mempunyai kehidupan dan mata pencarian, keseimbangan antara kesihatan dengan ekonomi, bagaimana anda mewujudkan keseimbangan yang betul, ini sangat sukar serta mencabar untuk mendapat kesan yang minimum pada ekonomi dan hasil maksimum pada kesihatan.

“Inilah sebabnya mengapa kadang-kadang keadaannya tidak mudah, kerana anda perlu mengambil pertimbangan banyak perkara sebelum membuat sesuatu keputusan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.