PBB gesa Israel, Hamas hormati gencatan senjata

23

17 JUN: Kekerasan yang makin meningkat di Semenanjung Gaza mendapat perhatian Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres yang menggesa semua pihak menghormati gencatan senjata yang berkuat kuasa pada 20 Mei lalu.

Kenyataan itu dibuatnya dalam satu sidang media di New York yang turut menekankan agar permusuhan antara Israel dan Hamas dapat dihentikan dan usaha menstabilkaqn keadaan serta usaha baik pulih kerosakan akibat perang dapat dijalankan.

Agensi berita Xinhua melaporkan jurucakap tentera Israel semalam berkata, pihaknya melakukan serangan udara pertama ke Semenanjung Gaza sejak gencatan senjata berlaku pada Mei lalu.

Dalam serangan itu, jet pejuang tentera Zionis menyerang kawasan tentera milik Hamas di bandar Khan Yunis di selatan Gaza.

“Hamas perlu bertanggungjawab terhadap semua yang berlaku di Gaza dan amaran menanggung akibatnya.

“Pasukan Pertahanan Israel bersiap sedia untuk setiap senario, termasuk bertempur semula selain memberi amaran kepada Hamas untuk menanggung akibatnya,” menurut kenyataan itu.

Ratusan penduduk Yahudi menyertai perarakan ‘March Flags’ di bandar lama Baitulmaqdis semalam, sambil mengibarkan bendera Israel dan melaungkan kenyataan anti-Arab sehingga mendapat bantahan daripada pemimpin dan penduduk Palestin.

Berikutan itu, kumpulan pejuang Hamas di Gaza bertindak balas dengan melancarkan bola api hingga menyebabkan sekurang-kurangnya 13 kebakaran di selatan Israel.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.