MP BN digesa fokus empat isu di Dewan Rakyat

94

17 JUN: Semua Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) digesa menjadikan empat isu utama sebagai fokus perbahasan di Dewan Rakyat apabila Parlimen kembali dibenarkan bersidang tidak lagi.

Pengerusi Pemuda BN, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, empat isu berkenaan adalah membabitkan bantuan kepada rakyat yang berdepan kesukaran susulan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh bagi mengekang penularan COVID-19.

Ketua Pemuda UMNO itu memaklumkan sudah menyuarakan gesaan berkenaan kepada Pengerusi BN yang juga Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Mewakili Pemuda BN dan UMNO, saya sudah suarakan kepada Presiden UMNO merangkap Pengerusi BN untuk Ahli Parlimen BN fokus empat isu utama apabila Parlimen bersidang.

“Pertama membabitkan moratorium automatik tanpa caj atau faedah tambahan secara pukal, termasuk untuk golongan M40, B40 dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

“Kedua adalah tambahan bantuan khas kepada rakyat yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ketiga membabitkan i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0,” katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya, hari ini. 

Dalam pada itu, Asyraf menegaskan cadangan yang terakhir adalah berkenaan intervensi atau diskaun ke atas pembayaran asas seperti bil internet dan elektrik serta pembelian keperluan asas dan barangan makanan mereka yang terpaksa kekal di rumah akibat PKP berpanjangan.

“Kerajaan harus akur dengan saranan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu untuk segera melaksanakan persidangan Parlimen demi kepentingan rakyat,” katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya, hari ini

Semalam, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah, menzahirkan pandangan supaya persidangan Parlimen diadakan secepat mungkin bagi membolehkan pelan pemulihan negara dan pelaksanaan Ordinan Darurat 2021 dibahaskan Ahli Dewan Rakyat.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, dilaporkan berkata, pandangan baginda dibuat selepas memperhalusi semua pandangan pemimpin parti politik, Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 dan sembah taklimat pakar daripada pelbagai agensi kerajaan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.