Khabar angin Tun Abdullah meninggal dunia palsu

58

17 JUN: Khabar angin yang mengatakan bekas Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi meninggal dunia, malam tadi adalah palsu.

Kenyataan dikeluarkan Pejabat Tun Abdullah, hari ini memaklumkan bekas Ahli Parlimen Kepala Batas itu turut berada dalam keadaan sihat.

“Pejabat Tun Abdullah Ahmad Badawi telah menerima satu lagi berita tular berhubung kesihatan Tun Abdullah Ahmad Badawi. Pejabat menafikan perkara tersebut.

“Untuk makluman semua pihak, Tun berada dalam keadaan sihat walafiat di samping keluarga beliau,” katanya.

Menurut kenyataan itu, pihaknya akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang menyebarkan berita palsu terbabit.

“Pejabat akan mengambil tindakan Undang-undang terhadap mereka yang menyebarkan berita palsu.

“Pihak pengurusan berharap masyarakat dapat memastikan dahulu kesahihan daripada pihak yang berautoriti sebelum menyebarkan apa-apa berita bagi mengelakkan kekeliruan,” katanya.

Hari ini, tular perkongsian di media sosial dan aplikasi Whatsapp yang memaklumkan Tun Abdullah, 81, menghembuskan nafas terakhir pada jam 11.53 malam.

Pada 2 Ogos 2020, tular dakwaan kononnya keadaan kesihatan beliau merosot tetapi perkara itu dinafikan pihak pengurusan Galeri Tun Abdullah Ahmad Badawi. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.