Hishammuddin adakan lawatan ke Turki dan Mesir esok

64

17 JUN: Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan mengadakan lawatan kerja ke Turki dan Mesir selama empat hari bermula esok.

Kementerian Luar menerusi kenyataan hari ini berkata, Hishammuddin akan mengetuai delegasi Malaysia ke Forum Diplomasi Antalya di Antalya, Turki yang diadakan dua hari dan dijangka dirasmikan Presidennya, Recep Tayyip Erdogan, Jumaat ini.

“Forum bertemakan ‘Inovatif Diplomasi: Era Baharu, Pendekatan Baharu’ itu akan menyentuh pelbagai isu penting, termasuk mengenai serantau dan global.

“Acara ini dijangka dihadiri pemimpin dari lebih 43 negara dan pembuat dasar, diplomat serta ahli akademik seluruh dunia,” katanya.

Menurut kenyataan itu, Hishammuddin akan menjadi ahli panel untuk sesi “Kerjasama Serantau di Asia”, selain dijadualkan mengadakan pertemuan dua hala dengan rakan sejawatannya dari Turki, Mevlut Cavusoglu serta Palestin, Riad Malki.

Hishammuddin juga, katanya, akan meneruskan lawatan kerja dua hari ke Mesir yang menjadi kunjungan pertamanya ke negara Afrika Utara sejak dilantik pada 10 Mac lalu.

Semasa lawatan itu, jelasnya, Hishammuddin dijadualkan mengadakan kunjungan hormat ke atas Presiden Mesir, Abdel Fattah Al Sisi dan mesyuarat dua hala dengan rakan sejawatannya, Sameh Hassan Shoukry.

Katanya, beliau juga akan bertemu Pengerusi Suez Canal Special Economic Zone (SCZone).

“Malaysia dan Mesir mempunyai hubungan erat, diperkukuhkan lagi dengan kerjasama substantif, terutama dalam bidang perdagangan, pelaburan, pendidikan, pelancongan dan hal ehwal agama.

“Mesir adalah rakan dagang terbesar Malaysia di Afrika Utara. Kesepakatan ini akan merancakkan lagi hubungan antara Malaysia dan Mesir,” katanya.

Lawatan kerja itu, katanya, tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) pencegahan COVID-19 ketat seperti dipersetujui Kementerian Kesihatan (KKM), Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta pihak berkuasa Turki dan Mesir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.