BN Sabah Sambut Baik Pandangan Agong 

14

17 JUN: Barisan Nasional (BN) Sabah menyambut baik pandangan yang dizahirkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah agar persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin.

Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, perkenan tersebut membuktikan Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara yang meletakkan sistem demokrasi berparlimen pada tahap yang tinggi sekali gus mengutamakan prinsip keluhuran perlembagaan.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah meminta supaya semua ahli Parlimen tidak kira dari pihak kerajaan atau pembangkang supaya mengambil ruang dan peluang ini untuk kembali bersidang.

“Keputusan ini membuktikan Yang di-Pertuan Agong mengutamakan prinsip keluhuran perlembagaan dan ini selari dengan hasrat memelihara peranan semak dan imbang yang dimainkan oleh ahli-ahli berhormat Dewan Rakyat dan Negara,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

“Bahaskan secara serius serta objektif untuk mencari jalan keluar dari segala kemelut ekonomi dan kesihatan awam yang sedang kita hadapi ini. Ini adalah peluang untuk semua ahli Parlimen membuktikan serta mengembalikan kekuatan Parlimen sebagai medan sebenar suara rakyat,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Semalam, Seri Paduka Baginda menitahkan supaya kerajaan segera mengadakan sidang Parlimen secepat mungkin.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Al- Sultan Abdullah membuat keputusan berkenaan selepas Seri Paduka Baginda berkenan berangkat menghadiri dan mempengerusikan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu di Istana Negara, hari ini.

Beliau berkata, perkara itu perlu dilaksanakan untuk membolehkan Ordinan-ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara dibahaskan oleh ahli-ahli Dewan Rakyat.

Sementara itu, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin bersetuju dan menyokong penuh pandangan yang dizahirkan Yang di-Pertuan Agong yang menegaskan negara perlu diuruskan tanpa mengabaikan proses semak dan imbang supaya tidak berada dalam situasi kritikal.

Malah bekas Menteri Besar Johor itu berpendapat, demokrasi tidak boleh ditewaskan hanya kerana satu pandemik dan demokrasi harus dimanfaatkan sebaiknya untuk memenangi pembasmian wabak COVID-19. 

“Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi junjungan kasih kepada Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu atas keprihatinan yang ditunjukkan serta keputusan tegas yang dicapai pada semalam. 

“Saya berharap Perdana Menteri dan seluruh kabinet mengambil serius perkara itu dan menterjemahkannya ke dalam bentuk tindakan secepat mungkin,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.