Pemandu Kenderaan Perdagangan Sabah Akan Disuntik Vaksin

16

16 JUN: Pemandu kenderaan perdagangan di Sabah yang perlu merentas negeri ke Sarawak melalui Brunei akan menerima suntikan vaksin COVID-19 bagi membolehkan mereka melintasi sempadan itu.

Menurut Pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah, Datuk Chin Kim Hiung, pihaknya sedar ramai pemandu kenderaan perdagangan tidak dapat menghantar barangan ke negeri jiran itu, berikutan kawalan ketat kerajaan Brunei yang hanya membenarkan kemasukan pemandu sudah divaksin.

Katanya, LPKP Sabah mengambil berat syarat ditetapkan kerajaan Brunei bagi kemasukan pemandu kenderaan perdagangan memandangkan kenderaan dari negeri berkenaan perlu melalui Brunei untuk ke Sarawak, khususnya ke Miri.

“Kerajaan Brunei Darussalam hanya membenarkan pemandu kenderaan perdagangan yang sudah lengkap menerima vaksinasi COVID-19 untuk melintasi sempadan negaranya.

“LPKP Sabah mengambil inisiatif menyediakan borang pendaftaran penerima vaksin COVID-19 bagi membantu pemandu kenderaan perdagangan di negeri ini mendaftar dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

“Susulan itu, LPKP menggesa semua pemandu kenderaan perdagangan yang perlu memasuki Sarawak agar mengisi borang pendaftaran vaksinasi dan mengembalikannya supaya kita boleh menghantarnya kepada jawatankuasa vaksinasi untuk tindakan segera,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Datuk Chin Kim Hiung

Kim Hiung berkata, borang pendaftaran itu boleh didapati melalui Facebook LPKP Sabah.

“Ini bagi memudahkan pemandu kenderaan perdagangan mendaftar sebagai penerima vaksin COVID-19 dan dibantu untuk mendapatkan suntikan secepat mungkin.

“Kementerian Pengangkutan melalui LPKP Sabah kini dalam proses mengumpul data pemandu untuk diserahkan kepada jawatankuasa vaksinasi COVID-19 untuk diambil tindakan segera,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.