Pelan Pemulihan Negara Penting Dalam Mendepani Pandemik

26

16 JUN: Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam bertepatan dalam memastikan kerajaan dapat melaksanakan perancangan yang lebih rapi dan tersusun dalam mendepani pandemik COVID-19.

Pensyarah Pusat Polisi Perdana, Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) , Prof Madya Dr Muhammad Fathi Yusof berpandangan pelan tersebut amat jelas dan boleh dijadikan sandaran kerajaan bagi mencapai pemulihan dari cabaran wabak itu. 

“Pelan ini sangat penting agar perencanaan kerajaan dapat dilaksanakan dengan cara yang lebih baik dan berstruktur melalui sasaran yang jelas. Ini juga dapat mendorong orang ramai untuk lebih fokus dalam mencapai pemulihan dari pandemik COVID-19. 

“Bagaimanapun, kejayaan pelan itu amat bergantung kepada kerjasama rakyat dalam mematuhi peraturan yang ditetapkan, selain faktor sampingan seperti varian baharu COVID-19 serta tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) orang ramai,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas Pelan Pemulihan Negara: Peralihan Fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara berperingkat diumumkan Perdana Menteri, semalam. 

Muhyiddin semalam mengumumkan kerajaan telah merangka pelan itu dengan membuat pertimbangan sebaik mungkin bagi memastikan setiap keputusan yang diambil adalah untuk melindungi nyawa dan memastikan kelangsungan hidup saudara dan saudari sekalian.

Beliau berkata, pelan tersebut mempunyai empat fasa dengan tiga petunjuk atau ‘Tiga Indikator Ambang Utama’ iaitu angka kes harian, keupayaan sistem kesihatan awam berdasarkan penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) dan populasi lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19.

Perdana Menteri turut menegaskan bahawa pelan berkenaan adalah satu panduan yang dirangka secara berhati-hati berdasarkan data dan sains untuk membolehkan kita semua kembali kepada kehidupan harian biasa ataupun back to normalcy.

Dalam pada itu, Pakar kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun memberi cadangan agar Pelan Pemulihan Negara perlu diperincikan mengikut keutamaan agar menjadi panduan jelas menentukan peralihan bagi setiap fasa digariskan.

Menurut beliau, pengkelasan mengikut keutamaan dilihat sangat penting bagi menyelesaikan isu variasi yang mungkin berlaku antara parameter berdasarkan situasi penularan semasa sepanjang peralihan fasa.

“Apa akan berlaku jika kita di Fasa Ketiga, tetapi tiba-tiba angka kes harian dan penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) mencatat peningkatan mendadak? Adakah kita akan menyonsang semula ke Fasa Satu?

“Keadaan sama apabila kes harian turun hingga tiga angka, tetapi kadar vaksinasi tidak capai sasaran. Adakah ini boleh menyebabkan peralihan fasa berlaku,” katanya.

Sementara itu, Hanafiah turut berpadangan agar kadar vaksinasi menjadi parameter utama selepas mengambil kira amalan di Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK) apabila 40 peratus rakyat di dua negara itu berjaya disuntik pelalian COVID-19.

Beliau berkata, melalui kadar vaksinasi, negara lebih mudah untuk mencapai imuniti kelompok, sekali gus kebarangkalian untuk melindungi populasi adalah lebih tinggi.

“Pemilihan kadar vaksinasi sebagai parameter utama kerana ia tidak menyebabkan peralihan fasa berlaku secara menyonsang walaupun angka kes harian naik hingga 5,000 dalam Fasa Ketiga.

“Jika sekatan berterusan dilakukan, ia akan menyebabkan rakyat terus berdepan tekanan selagi tiada penyelesaian dibuat, didorong faktor ketidakseimbangan ekonomi dan sosial, menyebabkan lebih ramai mungkin menghidap tekanan perasaan,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.