Northport catat rekod pengendalian kargo tertinggi Mei lalu

21

16 JUN : Syarikat di bawah Kumpulan MMC, Northport (Malaysia) Bhd mencatatkan pengendalian kargo konvensional sebanyak 1.07 juta tan berat muatan (FWT) pada Mei lalu, rekod tertinggi baharu melepasi rekod pengendalian bulanan sebelum ini iaitu 968,356 FWT pada Ogos 2013.

Menerusi satu kenyataan , Northport (Malaysia) berkata tempoh lima bulan pertama 2021, ia mengendalikan kargo konvensional berjumlah 4.1 juta FWT, pertumbuhan 32 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

“Penyumbang paling ketara bagi pengendalian ini adalah minyak sawit, bijirin dan besi serta produk keluli yang mencatatkan lonjakan pertumbuhan masing-masing sebanyak 80 peratus, 61 peratus dan 29 peratus berbanding tahun sebelum ini,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Azman Shah Mohd Yusof, berkata pencapaian itu adalah manifestasi keupayaan Northport untuk mengharungi cabaran yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 yang telah menjejaskan pelbagai sektor ekonomi dan industri di peringkat global serta domestik.

“Ini adalah hasil daripada transformasi dalam operasi kargo konvensional kami, yang mana kami melaksanakan pelbagai langkah untuk meningkatkan kecekapan operasi di kedua-dua terminal, Northport dan Southpoint,” katanya.

Ini termasuk pengoptimuman ruang dan kemudahan penyimpanan, rasionalisasi peralatan, rundingan semula kontrak dengan vendor, penambahbaikan proses melalui automasi dan pendigitalan sistem, perlombongan data dan analisis serta menggalakkan transformasi melalui pembangunan bakat disamping peningkatan kecekapan kakitangan.

Tambahnya, untuk maju ke hadapan, syarikat akan memusatkan operasi kontenanya dalam satu terminal dan mewujudkan ruang kepada perniagaan kargo konvensional untuk berkembang di terminal lain.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.