Kajian sidang Parlimen hibrid jadi keutamaan

25

16 JUN: Kerajaan akan segera mengkaji keperluan mengadakan sidang Parlimen secara hibrid seperti diamalkan di negara lain bagi membolehkan persidangan Parlimen dapat diadakan secepat mungkin.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata perkara itu adalah selari dengan titah Yang di-Pertuan Agong hari ini supaya kerajaan mengadakan sidang Parlimen secepat mungkin bagi membolehkan pelbagai isu berkaitan pandemik COVID-19 dibincangkan di Dewan Rakyat.

Takiyuddin berkata antara persiapan yang perlu dilakukan adalah dari aspek teknikal bagi memastikan semua 222 ahli Parlimen dari seluruh negara mengikuti sidang Parlimen dan menyertai perbahasan sama ada secara fizikal ataupun maya di mana sahaja mereka berada. 

takiyuddin hassan
TAKIYUDDIN

Beliau berkata kerajaan juga perlu meminda pelbagai undang-undang dan peraturan berkaitan bagi membolehkan persidangan Parlimen dapat diadakan secara hibrid kerana kaedah itu tiada dalam Perlembagaan dan peraturan persidangan.

“Kita juga amat menyanjung tinggi titah Seri Paduka Baginda supaya kerajaan memberikan perhatian kepada Pelan Pemulihan Negara diumumkan Perdana Menteri bagi mengawal penularan pendemik COVID-19 melanda negara sekarang.

“Begitu juga seruan Yang di-Pertuan Agong supaya Parlimen bersidang secepat mungkin namun tidak menitahkan supaya ia dilaksanakan pada bulan berapa secara spesifik.

“Perdana Menteri kita bukan kata sidang Parlimen akan diadakan pada September atau Oktober, sekarang kita berada di penghujung bulan enam, seterusnya bulan 7 (Julai), 8 (Ogos) selepas itu September dan Oktober…ia pasti diadakan,” katanya dalam siri bual bicara disiarkan di laman Facebook sebentar tadi.

Mengulas lanjut, Takiyuddin berkata Yang di-Pertuan Agong  juga menitahkan supaya semua Ahli Parlimen menjadikan sidang Dewan Rakyat nanti untuk membincangkan perkara berkaitan dengan COVID-19.

“Baginda tidak menitahkan supaya kita membahaskan perkara lain. Jangan nanti apabila Parlimen bersidang kita akan buat macam biasa bukan bincangkan perkara lain, kita hanya fokus perkara lain. Kita sedia terima sebarang pandangan dan saranan termasuk daripada pihak pembangkang sekali pun,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, menitahkan supaya kerajaan mengadakan sidang Parlimen secepat mungkin.

Al- Sultan Abdullah membuat keputusan berkenaan selepas mempengerusikan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu di Istana Negara, hari ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.