Pegawai SPRM dituduh terima rasuah RM100,000

23

15 JUN: Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam, Selangor kerana bersubahat dengan seorang individu lain untuk menerima suapan bernilai RM100,000, pada April lalu.

SPRM dalam kenyataan berkata, pegawai berkenaan, Shahrul Izuan Mohd Zin, 41, dituduh bersubahat dengan Teoh Peng Sin, 55, bagi menerima suapan wang tunai berjumlah RM100,000.

Menurut kenyataan SPRM suapan berkenaan adalah sebagai dorongan untuk tidak melakukan siasatan terhadap seorang individu di bawah kesalahan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613).

“Kedua-dua tertuduh ditahan oleh SPRM pada 14 April lalu dan pertuduhan hari ini dilakukan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam, Rozilah Salleh,” katanya.

SPRM juga mengesahkan, pegawai terbabit juga sebelum ini pernah ditahan oleh pihak polis berkaitan kes siasatan di bawah Undang-undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) (SOSMA) 2012, bagaimanapun pertuduhan hari ini tiada kaitan dengan kes berkenaan.

“SPRM ingin menegaskan tidak akan berkompromi dengan kegiatan salah laku, jenayah atau apa-apa perlanggaran undang-undang oleh pegawainya dan akan mengambil tindakan tegas sekiranya mereka melakukan perkara berkenaan,” katanya.

Presiden Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW) Jais Abdul Karim berkata, MCW yakin dan percaya akan komitmen pihak SPRM untuk turut mendakwa pegawai mereka dalam kes rasuah hari ini adalah amat terpuji dan disokong oleh segenap rakyat Malaysia. Tiada mana-mana individu pun yang ‘above the law’ dalam negara ini.

Beliau berkata semua agensi kerajaan pastinya tidak boleh berkompromi jika pegawai mereka disyaki terlibat walau dalam apa jenis jenayah sekalipun.

“Pegawai tersebut perlu disiasat dengan teliti dan didakwa serta dihukum jika benar-benar didapati bersalah.

“Pendakwaan ini pasti memberikan kesan yang mendalam kepada semua penjawat awam bahawa mereka sentiasa dipantau dan tidak ‘kebal’ atau tidak boleh disentuh oleh sesiapapun,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Jais berkata masyarakat sedar bahawa pegawai SPRM juga bukanlah malaikat yang tidak pernah berbuat salah atau ‘maksum’ daripada sebarang kesalahan.

“Tindakan pendakwaan ini mesti diambil sebagai pengajaran dan ingatan penting kepada semua pihak.

“MCW berharap pendakwaan ini tidak akan melemahkan kepercayaan rakyat terhadap SPRM. Janganlah ‘kerana nila setitik, rosak susu sebelanga’. Jika hanya segelintir yang tersalah langkah, ini bukanlah bermakna semuanya rosak dan tidak amanah!

“Tindakan tegas seperti inilah yang dinanti-nantikan oleh semua rakyat Malaysia dalam usaha memastikan jenayah rasuah dibasmi di negara ini walau siapa pun pelakunya,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.