Mahkamah Mesir kekal hukuman mati 12 anggota Ikhwanul Muslimin

32

15 JUN: Mahkamah Mesir, semalam mengekalkan hukuman mati ke atas 12 anggota Ikhwanul Muslimin, termasuk dua pemimpin kanan gerakan itu yang diharamkan.

Institusi kehakiman itu turut bertindak mengurangkan hukuman terhadap 31 anggota Ikhwanul Muslimin kepada penjara seumur hidup dalam perbicaraan berkaitan pembunuhan beramai-ramai dilakukan pasukan keselamatan pada 2013.

Semua individu dihukum mati itu disabit kesalahan ‘menyediakan senjata kepada kumpulan jenayah yang menyerang penduduk dan melawan polis serta memiliki senjata api, peluru, selain bahan menghasilkan bom’.

Dalam penghakimannya, mahkamah turut menyenaraikan pertuduhan lain, termasuk membunuh anggota polis, melawan pihak berkuasa dan menceroboh serta memusnahkan harta awam.

Menurut sumber mahkamah, keputusan itu adalah muktamad dan tidak boleh dirayu.

Pada 2013, bekas Presiden Mesir yang juga ketua sayap politik Ikhwanul Muslimin, Mohamed Morsi yang memegang jawatan itu selama setahun digulingkan tentera.

Kemudian, pihak berkuasa mengharamkan kumpulan terbabit pada tahun sama dan melakukan tangkapan serta memenjarakan ribuan pengikut gerakan itu.

Pertuduhan asal pada 2013 membabitkan lebih 600 defendan dan kes itu dikenali sebagai ‘kes pembersihan Rabaa’, merujuk kepada Dataran Rabaa Al-Adawiya di timur Kaherah.

Lokasi itu menjadi tempat berlakunya protes besar-besaran bagi menuntut jawatan Presiden Mesir dikembalikan kepada Morsi selepas beliau digulingkan.

Pasukan keselamatan menyerbu dan membunuh ratusan penduduk dalam sehari pada Ogos 2013, beberapa minggu selepas penyingkiran Morsi.

Mahkamah Mesir pada 2018, menjatuhkan hukuman mati terhadap 75 individu, manakala selebihnya dikenakan penjara, termasuk anak Morsi, Osama, yang dikenakan hukuman itu bagi tempoh 10 tahun.

Pihak berkuasa mendakwa anggota Ikhwanul Muslimin ketika itu dilengkapi senjata dan tindakan penyuraian secara paksa itu dibuat sebagai langkah menentang keganasan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.