Pembetulan janji temu PPV boleh dibuat melalui MySejahtera

136

14 JUN: Orang ramai yang mendapat janji temu suntikan vaksin COVID-19 di pusat pemberian vaksin (PPV) yang salah atau lokasi jauh daripada tempat kediaman boleh membuat pembetulan segera menerusi ‘helpdesk’ dalam aplikasi MySejahtera.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, berkata langkah paling mudah perlu diambil individu berkenaan adalah dengan menggunakan paparan interaktif ‘helpdesk’ yang terdapat dalam aplikasi MySejahtera dan pihak berkenaan akan membuat pembetulan secepat mungkin.

“Saya minta sesiapa yang mendapat janji temu di PPV di tempat jauh dari kediaman atau negeri lain supaya membuat pembetulan menerusi helpdesk dan kita akan memberikan janji temu baharu secat mungkin. 

“Ini adalah kesilapan kecil… jadi ada individu tertentu mendapat janji temu di lokasi lain. Jadi kami akan melakukan siasatan di mana silapnya tetapi semua masalah ini boleh diselesaikan kerana semua PPV beroperasi 7 hari seminggu tidak lama lagi,” katanya dalam sidang media mingguan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) bersama Menteri Kesihatan Dr Adham Baba menerusi aplikasi Zoom di sini, sebentar tadi.

Terdahulu, Khairy berkata kerajaan sudah mengaktifkan Fasa 4 Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) kawalan wabak di kawasan industri dengan pemberian vaksin kepada pekerja industri yang beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Beliau yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, berkata perkara itu adalah keputusan bersama Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin (JKJAV).

Katanya, satu Pusat Pemberian Vaksin (PPV) akan dibuka dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) manakala program vaksinasi akan bermula lusa (16 Jun).

“Selepas ini, ia akan dibuka kepada sektor lain iaitu pembinaan, perladangan, peruncitan dan hospitaliti. Ia akan digerakkan secara berperingkat-peringkat bagi memastikan setiap sektor akan dapat dilindungi,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.