KPLB setuju PKD jadi Pusat Pemberian Vaksin

96

14 JUN: Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) sedang mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kesihatan dan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) bagi menaik taraf semua 191 Pusat Komuniti Desa (PKD) sebagai pusat pemberian vaksin (PPV) sementara.

Menterinya Datuk Dr Abd Latiff Ahmad berkata KPLB percaya langkah berkenaan mampu mempercepatkan proses vaksinasi kepada masyarakat luar bandar, pedalaman dan Orang Asli kerana kebanyakan PKD berkenaan terletak di lokasi berhampiran kediaman mereka.

Beliau berkata KPLB sudah pun mengaktifkan PKD sebagai Pusat Daftar Vaksin sejak 20 Mei lalu dan sehingga kini ia sudah berjaya mendaftarkan lebih 5,000 penduduk luar bandar dan kampung untuk mendaftarkan diri selaku penerima vaksin COVID-19.

“Kita ada 191 buah PKD dan bersedia ke arah untuk menjadikan PKD sebagai PPV. Mungkin KKM dan CITF dapat mempertimbangkan cadangan kita kerana lokasi PKD terletak berhampiran masyarakat dan di kawasan pedalaman. Tenaga kerja KPLB bersedia digerakkan untuk usaha ini dan perlu dibantu oleh KKM dan CITF.

Inisiatif menjadikan Pusat Komuniti Desa sebagai PPV sementara dapat mempertingkatkan pendaftaran vaksin di luar bandar sekali gus mencapai imuniti kelompok dalam masa terdekat.

“Ini adalah satu inisiatif dalam mengurangkan hampir 53,000 penerima vaksin yang tidak hadir ke PPV. Kita optimis isu ketidakhadiran ke PPV dapat diselesaikan dengan membawa vaksin kepada masyarakat. Kita bersedia turun padang. Whole Government akan menjayakan agenda nasional ini,” katanya ketika dalam rancangan bual bicara bersama Agenda Awani disiarkan secara langsung menerusi Facebooknya, sebentar tadi.

Mengulas lanjut, Dr Abd Latiff berkata KPLB juga akan mempertingkatkan lagi sasaran untuk mendaftar kira-kira 30 peratus atau 2.319 juta daripada 7.73 juta masyarakat luar bandar untuk mendaftar sebagai penerima vaksin COVID-19 sekali gus membantu negara mencapai ‘imuniti kelompok’ dalam masa terdekat.

Justeru, beliau akan menggerakkan semua agensi di bawahnya bagi membantu Malaysia mencapai ‘herd immunity’ atau imuniti kelompok iaitu lebih 80 peratus populasi penduduk Malaysia menerima suntikan vaksin COVID-19 selewat-lewatnya menjelang akhir tahun ini.

“Usaha berkenaan akan menjadi lebih mudah jika semua pihak termasuk Jawatankuasa Pengurusan Komuniti Kampung (JPKK), ketua kampung, penghulu, pegawai daerah, kerajaan negeri dan CITF dapat bekerjasama untuk mendaftarkan seramai mungkin individu yang layak menerima vaksin di seluruh negara, dalam masa terdekat,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Abd Latif berkata KPLB telah menyahut agenda kerajaan untuk membantu usahawan dan mereka yang terjejas terutama golongan B40 dengan mencadangkan beberapa bantuan dan insentif bertujuan membantu mereka meneruskan kelangsungan hidup serta meningkatkan pendapatan.

“Sebanyak RM231,601,878 juta telah diperuntukan oleh semua agensi di bawah KPLB untuk membantu golongan yang terjejas sepanjang ‘total lock down’ ini yang bakal memanfaatkan sejumlah 831,008 orang usahawan, penyewa, dan peminjam.

“KPLB juga akan mewujudkan pangkalan data untuk kita rujuk senarai penerima yang layak supaya tiada yang tercicir. Isu penyelarasan data ini telah dibincangkan semasa Majlis Perlindungan Sosial Malaysia (MySPC) baru-baru ini di mana satu pangkalan data berpusat bagi menyelaras data penerima bantuan di Malaysia akan dibangunkan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.