Sabah tingkatkan pengurusan dasar korporat

21

13 JUN: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor hari ini mengumumkan rombakan dalam Jawatankuasa Pemantauan Dasar Korporat dan Tadbir Urus bagi mengukuhkan dan meningkatkan bidang pengurusan korporat semua badan berkanun negeri (BBN) dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Hajiji berkata langkah berkenaan juga meningkatkan penguatkuasaan terhadap semua ketidakpatuhan terhadap arahan-arahan kerajaan.

Beliau  berkata jawatankuasa berkenaan akan dikawal selia oleh Kementerian Kewangan termasuk dari aspek pengurusan korporat terhadap kemungkinan salah laku termasuk kelulusan meragukan sesuatu jawatan atau penubuhan anak syarikat baharu, pemantauan dan sekatan gaji serta elaun kepada pengurusan penting dalam BBN dan GLC.

Katanya, jawatankuasa berkenaan juga akan memantau semua pengurusan kewangan BBN dan GLC secara teliti terutama sekali membabitkan pengurusan sumber sektor awam dan memastikan semua ketua dilantik melaksanakan kerja dengan integriti dan kepatuhan kepada undang-undang dan pengurusan.

“Jawatankuasa ini juga akan meneliti semua cadangan BBN dan GLC untuk kelulusan bagi memastikan pengukuhan pengurusan korporat, keberkesanan operasi, kemampanan prestasi kewangan dan kemampuan pengarah masing-masing.

“Kerajaan negeri juga akan memastikan kadar ketelusan yang tinggi dan kadar akauntabliti dalam pengurusan operasi semua BBN dan GLC di Sabah memandangkan inisiatif ini sebagai sesuatu mustahak.

“Kami mahu memastikan kestabilan kewangan jangka panjang, daya maju komersial untuk pulangan pelaburan dan amalan korporat terbaik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Menteri juga mengingatkan semua BBN dan GLC bahawa mereka berkewajiban untuk membuat dan menghasilkan nilai pemegang saham sebagai sebahagian dari rancangan perniagaan dan tanggungjawab sosial korporat mereka untuk terus maju ke hadapan.

Hajiji berkata langkah berkenaan diperlukan untuk memperkemaskan dan mengutamakan usaha dan inisiatif untuk mencapai agenda pembangunan kerajaan.

“Adalah mustahak untuk BBN dan GLC terus bersaing secara komersial dalam krisis termasuk kesan ekonomi yang disebabkan oleh cabaran pandemik COVID-19 yang berterusan dan berpanjangan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.