Kerajaan pertimbang tarikh akhir daftar vaksinasi

71

13 JUN: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan sedang mengkaji tarikh akhir untuk rakyat membuat pendaftaran Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Perdana Menteri berkata, buat masa ini, kerajaan sedang mempertimbangkan kewajaran bagi menetapkan tarikh akhir pendaftaran itu. 

Katanya, ketika ini, pendaftaran adalah secara terbuka dan perkara itu adalah bagus, tetapi sekiranya ada tarikh akhir, mereka yang belum mendaftar, mesti berbuat demikian.

“Ini membolehkan semua akan ada dalam sistem dan kita boleh merancang fasa demi fasa sehinggalah semua selesai mendaftar.

MUHYIDDIN

“Kita sedang melihat adakah wajar untuk menetapkan tarikh sebegitu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melawat klinik vaksinasi bergerak di Projek Perumahan Rakyat Seri Johor, hari ini.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, walaupun jangkitan COVID-19 berjaya dilandaikan nanti, kerajaan memberikan komitmen untuk terus meningkatkan program vaksinasi negara. 

Jelasnya, program itu akan ditingkatkan melalui penambahan lebih banyak pusat pemberian vaksin (PPV) di luar bandar dan penempatan rakyat. 

“Sebelum ini vaksinasi dipertingkatkan dari 160,000 ke 180,000 ke 200,000 dan kita mahu ini ditingkatkan ke 300,000 sehingga ke 400,000 sehari. 

“Ini berdasarkan pelan imunisasi kebangsaan dipimpin Menteri Penyelaras PICK merangkap Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba yang menyaksikan kita sudah membuka banyak PPV dan kita akan tambah jumlah berkenaan.

“Kerajaan akan tambah PPV di kawasan perumahan rakyat (PPR) dan luar bandar,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.