KPM buat laporan polis hantaran Facebook MamaMia

77

12 JUN: Hantaran tular mengenai ‘Skala Gred SPM’ di media sosial Facebook milik MamaMia Mia semalam dengan kapsyen “Patut aku pelik budak2 sekarang berderet A” dan “#bilasekolahdipolitikkan” bukanlah milik Lembaga Peperiksaan mahupun Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

KPM berkata, ‘Skala Gred SPM’ tersebut menggambarkan seolah-olah ianya gred pemarkahan sebenar SPM tahun 2020 dan boleh mengelirukan orang ramai, terutamanya ibu bapa dan calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020.

“Hantaran tersebut mencemar imej, kewibawaan dan kredibiliti Lembaga Peperiksaan sebagai badan pentaksiran negara dan menggugat ketenteraman awam.

” Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan polis pada jam 10.31 malam semalam dan laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia bagi siasatan lanjut,” katanya menerusi kenyataan media, lewat malam tadi. 

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Md Jidin turut berkongsi kenyataan itu lewat malam tadi di Facebook miliknya menyatakan bahawa berita tidak benar ini perlu dihentikan. 

“Lembaga Peperiksaan, Kementerian Pendidikan Malaysia  telah membuat laporan polis berhubung  satu hantaran Facebook tentang “Skala Gred SPM”.

“Hormatilah kesungguhan dan kecekalan calon #SPMProMax dan juga segala penat jerih guru-guru yang mendidik mereka!

“Bantulah kami untuk menghentikan fitnah ini. Kongsikan seramai mungkin,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.