Harga Siling Minyak Masak Botol Sedang Dikaji-Rosol

17

12 JUN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sedang mengkaji bagi menetapkan harga siling minyak masak botol lima kilogram (kg) mengikut harga pasaran semasa.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, satu mesyuarat akan diadakan bersama Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) dan Kementerian Kewangan akan diadakan bagi membincangkan perkara itu pada Rabu depan.

Menurut beliau, kerajaan memandang serius isu itu bagi memastikan rakyat tidak terkesan dengan kenaikan harga minyak masak botol lima kg terutama dalam keadaan pandemik COVID19. 

“Saya beri jaminan kerajaan sedang berusaha memastikan rakyat tidak terjejas dengan kenaikan harga minyak masak dalam botol lima kilogram ketika pandemik COVID-19 sekarang.

“Jadi, keputusan harga siling minyak masak lima kilogram itu akan kita bincang pada mesyuarat dengan dua kementerian itu nanti

“Kita sedang berusaha untuk menetapkan harga siling yang boleh dijual di pasaran dengan mendapat kerjasama dan ihsan subsidi daripada MOF,” katanya. 

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melakukan pemeriksaan Pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) Akta 342 di Pasar Raya TF Value Mart di Sungai Besar Selangor, hari ini. 

Dalam pada itu, Rosol memaklumkan, pada masa ini, sebagai langkah alternatif rakyat disaran mendapatkan minyak masak paket satu kg bersubsidi sebagai alternatif mengatasi masalah kenaikan mendadak harga minyak masak botol lima kg.

Beliau berkata, pengguna mempunyai pilihan untuk mendapatkan bekalan minyak masak bersubsidi dalam bungkusan satu kg yang kualitinya setanding dengan minyak masak dalam botol.

“Ada wakil rakyat pembangkang mendakwa minyak masak subsidi satu kilogram itu ialah minyak kitar semula.

“Saya menegaskan di sini, kualiti minyak masak satu kg sama dengan minyak botol tetapi dibungkus kerana ia disubsidi oleh kerajaan,” katanya.

Tambah beliau, kerajaan menyediakan kuota sebanyak 60,000 metrik tan minyak masak dalam bungkusan satu kg setiap bulan dan mencukupi untuk menampung keperluan 32 juta rakyat Malaysia.

“Penggunaan minyak untuk rakyat di negara ini ialah 1.8 kilogram sebulan untuk isi rumah dan jika diikutkan bekalan minyak bersubsidi ini cukup untuk kegunaan rakyat,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.