Majlis Presiden PH tolak cadangan tubuh Mageran

49

11 JUN: Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) sebulat suara menolak cadangan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mewujudkan sebuah Majlis Gerakan Negara (Mageran) untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi negara pada waktu ini, terutama berkait COVID-19.

Menurut satu kenyataan, Majlis Presiden PH menegaskan mereka menolak penubuhan Mageran kerana bertentangan dengan dasar sebuah parti yang menjunjung prinsip demokrasi berparlimen.

“PH menolak cadangan Mageran ini berdasarkan pendirian konsisten kami bahawa darurat perlu ditamatkan segera dan Parlimen perlu dibuka semula sekarang.

“Penyelesaian kepada masalah rakyat dalam isu COVID-19, ekonomi, malah juga politik memerlukan demokrasi yang berfungsi dengan baik, dan ruang terbaik untuk mendengar suara rakyat serta mencari penyelesaian ialah di Parlimen,” katanya.

Majlis Presiden PH berkata demikian dalam satu kenyataan yang ditandatangani bersama oleh Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Terdahulu, Dr Mahathir dilaporkan mencadangkan penubuhan sebuah badan seperti Mageran ketika menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara, semalam.

Pengerusi Penaja Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) itu berkata, cadangan itu dikemukakan atas keyakinan ia mampu menyelesaikan isu ekonomi, politik, sosial dan kesihatan yang dihadapi negara, kesan penularan pandemik COVID-19.

Beliau berkata, keyakinan itu bersandarkan kejayaan penubuhan Mageran pada 1969 yang diketuai Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, menyelesaikan masalah politik dihadapi ketika itu dan negara kekal stabil untuk tempoh panjang.

Selain itu, katanya, badan seperti Mageran lebih mampu memastikan jumlah jangkitan dan kematian ketika ini berkurangan kerana ia bukan saja dibarisi ahli politik, malah teknokrat seperti pakar epidemiologi dan seumpamanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.