Guna cukai sedia ada imbangi harga minyak masak – UMNO

21

11 JUN: UMNO mendesak kerajaan menggunakan hasil kutipan cukai sedia ada bernilai RM348 juta bagi mengimbangi harga minyak sawit yang dijual di pasaran tempatan.

Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan berkata langkah berkenaan perlu kerana seperti diketahui harga minyak masak dalam botol tidak lagi disubsidi oleh Kerajaan sejak 2016.

“Kita faham apabila harga kelapa sawit mentah (CPO) meningkat, harga minyak masak juga akan meningkat. Ekoran kenaikan harga CPO sejak tahun lepas, harga minyak masak tidak bersubsidi juga meningkat mendadak iaitu sebotol minyak masak lima kilogram (kg) berharga lebih daripada RM30.

“Tetapi adakah bermaksud Kerajaan tiada kuasa atau pilihan buat apa-apa? Kerajaan mengutip hasil berkaitan kelapa sawit seperti duti eksport CPO dan juga cukai keuntungan luar biasa (windfall tax) kepada syarikat-syarikat kelapa sawit apabila harga CPO melebihi RM2,500 tan metrik di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,000 tan metrik di Sabah dan Sarawak.

SHAHRIL

“Ini bukan cukai baharu yang dicadangkan tetapi cukai sedia ada. Belum lagi termasuk cukai pendapatan korporat yang dikutip daripada syarikat-syarikat tersebut seperti Sime Darby, FGV, IOI, KLK, Genting Plantations, United Plantations dan lain-lain,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Malah, Shahril berkata Menteri Industri Perladangan dan Komoditi sendiri mengakui bahawa kerajaan akan mengutip hampir RM300 juta bagi tiga bulan yang pertama 2021 sahaja melalui windfall tax ini.

Katanya jika harga kekal tinggi maka Kerajaan akan mengutip lebih RM1 billion tahun ini. 

“Berbanding seluruh tahun lepas, Kerajaan mengutip RM348 juta windfall tax ke atas syarikat perladangan kelapa sawit.

“Maka lebihan hasil Kerajaan ini cukup untuk menampung perbelanjaan berkaitan mengurangkan beban rakyat yang menanggung kenaikan harga minyak masak,” katanya.

Beliau berkata selain daripada memperketatkan penguatkuasaan untuk menghapuskan ketirisan yang menyebabkan minyak masak bersubsidi (1kg) tak sampai ke golongan sasar, berikut beberapa pilihan untuk pertimbangan pihak kerajaan.

Katanya, program subsidi minyak masak botol bersasar kepada isi rumah B40 dan M40 dalam bentuk harga yang lebih rendah mengikut data BPR sedia ada di bawah seliaan LHDN. Pembelian minyak masak mengikut had kuota setiap isi rumah yang bersesuaian.

Beliau berkata kerajaan juga perlu menambah baik program bantuan tunai BPR kepada kumpulan B40 dan M40. Apatah lagi, jumlah bantuan Pemerkasa+ yang diumumkan baru-baru ini tidak cukup memuaskan dan telah diulas banyak pihak.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.