69 Tapak Pembinaan Ditutup Langgar SOP

43

11 JUN: Sebanyak 69 tapak pembinaan ditutup akibat tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sepanjang sekatan pergerakan penuh bermula 1 Jun lalu sehingga semalam.

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) berkata sebanyak 1,088 tapak pembinaan sudah diperiksa sepanjang 10 hari sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 secara penuh dilaksanakan. 

“Daripada 1,088 tapak pembinaan, 944 daripadanya tidak beroperasi. Sebanyak 75 tapak pembinaan didapati mematuhi SOP manakala baki 69 tapak pembinaan diarah tutup kerana pelanggaran SOP,” katanya.

“Penggiat industri pembinaan perlu mematuhi SOP PKP atau berdepan penutupan tapak pembinaan jika didapati tidak mematuhi garis panduan ditetapkan.

“Garis panduan SOP PKP boleh dimuat turun dari www.cidb.gov.my.,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Justeru, CIDB menegaskan kontraktor yang didapati melanggar peruntukan di bawah Akta 520 boleh diambil tindakan undang-undang.

“Mereja juga boleh diambil tindakan mengikut mana-mana undang-undang bertulis yang lain termasuk Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) dan Akta 446 (Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990), boleh dibawa ke prosiding tindakan tatatertib kontraktor.

“Tindakan penggantungan dan/atau pembatalan Perakuan Pendaftaran Kontraktor dan/atau dikenakan penalti tidak melebihi RM500,000 dan/dikeluarkan mana-mana arahan yang wajar dari CIDB,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.