PKPD di 3 Taman perumahan, ladang mulai lusa

18

10 JUN: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di beberapa lokaliti di Pahang, Johor, Terengganu, Sabah dan Sarawak selama dua minggu, bermula lusa.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata pelaksanaan itu dikenakan selepas kerajaan membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM).

“PKPD bermula 12 sehingga 25 Jun ini di beberapa lokaliti di lima negeri itu bagi memastikan penduduk berisiko dijangkiti COVID-19 kekal berada dalam kawasan dan tidak menjangkiti komuniti di luar,” katanya menerusi kenyataan berhubung perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKPD, hari ini.

Ismail Sabri berkata, PKPD di Pahang membabitkan tiga taman perumahan di Temerloh, iaitu Taman Temerloh Jaya, Taman Temerloh Jaya Indah dan Taman Temerloh Makmur.

“Pada masa ini, KKM merekodkan 38 kes secara keseluruhan, iaitu 24 kes di Taman Temerloh Jaya, manakala di Taman Temerloh Jaya Indah, sebanyak enam kes direkodkan dan Taman Temerloh Makmur (8) daripada 407 ujian saringan dijalankan di ketiga-tiga lokaliti itu,” katanya.

Beliau berkata, PKPD di Johor adalah di Ladang Tereh Mill, Kluang dan arahan ini dikenakan selepas sehingga 9 Jun 2021, secara kumulatifnya, sebanyak 24 kes positif dilaporkan daripada ujian saringan ke atas 154 individu di lokaliti itu dengan kadar positiviti 15.6 peratus.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, PKPD turut dikenakan di Lorong Pasir Putih 1, Taman Pasir Putih Fasa 1, Putatan, Sabah.

“KKM mendapati berlaku peningkatan kes ketara apabila 16 daripada 17 individu yang disaring disahkan positif dengan kadar positiviti 94.12 peratus,” katanya.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, pelaksanaan PKPD juga dikenakan di Kampung Kolong 2, Kuching, Sarawak apabila KKM mendapati berlaku peningkatan kes ketara apabila 29 daripada 45 individu yang disaring, disahkan positif COVID-19 dengan kadar positiviti 64.4% peratus.

Pada masa sama, Ismail Sabri berkata, PKPD di Terengganu dikenakan di Kampung Tajin, Kuala Berang, Hulu Terengganu.

“Sehingga kini, seramai 502 individu disaring dan daripada jumlah itu, 31 dilaporkan positif COVID-19 dengan kadar positiviti direkodkan adalah 6.17 peratus. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.