Penarafan A3 bukti ekonomi Malaysia di landasan tepat

50

10 JUN: Laporan oleh Moody’s Investors Service baru-baru ini yang memberikan penarafan A3 kepada Malaysia, bukti ekonomi negara terus kekal dalam landasan pemulihan tepat dengan prospek yang stabil.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata laporan firma penarafan antarabangsa itu mengunjurkan prospek ekonomi negara yang stabil berlandaskan kepada beberapa faktor utama.

Tengku Zafrul berkata laporan berkenaan adalah berdasarkan kepelbagaian, daya saing, skala ekonomi bersaiz sederhana yang besar, sumber semula jadi yang mencukupi serta prospek pertumbuhan jangka sederhana yang kukuh, malah Moody’s turut menjangkakan pandemik COVID-19 tidak akan memberi kesan negatif kepada ekonomi negara.

TENGKU ZAFRUL

“Gelombang jangkitan COVID-19 ketika ini dan masa hadapan hanyalah bersifat sementara dan ia tidak akan menghalang ekonomi negara kembali ke tahap yang lebih tinggi.

“Tambahan pula, kerajaan masih mengekalkan dasar ekonomi dan fiskal yang efektif dan berhemah. Program vaksinasi kebangsaan juga membantu mempercepatkan pemulihan ekonomi negara jika kita dapat mencapai imuniti berkelompok pada waktu yang disasarkan,” katanya dalam Laporan Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (LAKSANA) Ke-56, hari ini.

Penarafan A3 mencerminkan negara masih memiliki kedudukan kewangan mantap dan mempunyai rizab tunai dengan risiko kemungkiran bayaran semula hutang yang rendah.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul, menegaskan kerajaan akan berusaha melakukan yang terbaik bagi membendung penularan pandemik COVID-19 dan memastikan proses pemulihan ekonomi dapat diteruskan.

Tengku Zafrul berkata, orang ramai juga boleh memainkan peranan masing-masing dengan memastikan diri mereka divaksin melalui aplikasi MySejahtera.

Beliau berkata langkah berkenaan penting untuk memastikan ekonomi kita mampu pulih dan kembali berkembang mulai separuh kedua tahun ini.

Katanya, program vaksinasi yang lancar dan jumlah orang ramai yang mendapat vaksinasi meningkat mampu melonjakkan ekonomi negara.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.