Jangan panik pelbagai spekulasi Agong jumpa pemimpin politik

235

10 JUN: Rakyat tidak perlu panik atau mudah mempercayai pelbagai  spekulasi susulan pemimpin parti politik dititah menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Walaupun ada pihak tertentu termasuk media sosial memberi gambaran akan ada sesuatu berlaku kepada pentadbiran kerajaan, orang ramai perlu faham takrifan Raja Berperlembagaan di negara ini.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Dr Abd Latiff Ahmad berkata, bukan sesuatu yang pelik pertemuan ketua-ketua parti politik bersama Yang di-Pertuan Agong selama beberapa hari bermula, semalam

Tegasnya, Yang di-Pertuan Agong bersifat berunding atau menasihati apatah lagi Al-Sultan Abdullah cukup dikenali sebagai berjiwa rakyat serta kerap mendampingi rakyat.

DR ABD LATIFF

“Apapun, baginda juga tahu dengan bersifat demikian, baginda juga perlu akur nasihat Perdana Menteri yang mewakili anggota Kabinet.

“Baginda juga sedar, he is above all. Baginda tidak mahu terbabit hal mikro politik rakyat di bawah. Ini yang selalu, baginda fikirkan,”.

“Justeru itu, apa juga pendapat atau pandangan yang diterima oleh baginda daripada pihak lain termasuk pemimpin-pemimpin politik tentunya akan dibincangkan dengan Perdana Menteri,” kata Ahli Parlimen Mersing itu.

Tambahnya, sewaktu menerima latihan di akademi tentera terulung Standhurst England, Al-Sultan Abdullah ditakdirkan bersama anak raja dari Timur Tengah yang sekarang menjadi raja di negara yang mengamalkan Obsolute Monarchy, sekaligus amat berbeza dengan Malaysia yang mengamalkan Raja Berperlembagaan seperti United Kingdom.

Menurut Abd Latiff, pihak Istana Negara sudah memaklumkan Yang di-Pertuan Agong akan menganjurkan sesi perbincangan khas Raja-Raja Melayu pada 16 Jun berhubung isu-isu semasa khususnya berkaitan memerangi penularan wabak COVID-19 dalam masa darurat.

Beliau berpendapat, pihak Istana Negara mengeluarkan kenyataan itu semalam supaya rakyat tahu tujuan baginda mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua parti politik bermula hari yang sama.

Nenurut Abd Latiff, Al-Sultan Abdullah ditabalkan ketika negara mengalami suasana politik yang unik, pandemik COVID-19 yang tidak pernah dialami mana-mana Raja Melayu.

“Dengan tempoh dua hingga tahun sebelum giliran raja atau sultan lain menggantikannya, sudah tentu baginda mahu memastikan Malaysia di landasan yang betul, terus berpegang kepada institusi Raja Berperlembagaan,” jelasnya lagi.

Katanya, ketika mahu memilih Perdana Menteri selepas Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan, Yang di-Pertuan Agong juga membuat kaedah syura dengan memanggil semua ahli-ahli Parlimen.

“Baginda kemudian meminta pandangan Majlis Raja-Raja dan kemudian menggunakan kuasa Perkara 40(a) memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

“…jadi kenapa kita perlu panik atau kecoh jika baginda mengulangi kaedah serupa kerana ia adalah satu kaedah yang baik,” tambahnya lagi.

Abd Latiff menegaskan, keputusan itu sewaktu tiada Perdana Menteri tetapi dengan adanya Perdana Menteri, nasihat daripada beliau akan terpakai.

“Perdana Menteri bukan peribadi tetapi institusi, bersama beliau ada anggota Kabinet serta Peguam Negara, Ketua Setiausaha Negara, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia dan sebagainya yang menasihati Perdana Menteri,” katanya.

Semalam, Al-Sultan Abdullah mula mengadakan sesi pertemuan dengan pemimpin parti politik didahului Ketua Pembangkang yang juga Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim..

Pemimpin-pemimpin lain dijangka dititahkan menghadap dalam tempoh sehari dua dan akan selesai sebelum perbincangan khas baginda dengan Majlis Raja-Raja Rabu depan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.