Kerajaan mulakan vaksinasi sektor ekonomi kritikal

24

9 JUN: Kerajaan akan memulakan proses vaksinasi kepada sektor ekonomi kritikal yang masih beroperasi ketika tempoh pelaksanaan menerusi fasa keempat Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dalam masa terdekat.

Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin berkata Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) membuat keputusan itu berikutan peningkatan penularan mendadak kes COVID-19 dalam sektor ekonomi terbabit, sejak kebelakangan ini.

Beliau berkata antara sektor ekonomi akan diberikan keutamaan dalam fasa empat PICK ialah industri pembuatan, eksport, logistik, pembinaan kritikal, utiliti dan tenaga, pelancongan serta lain-lain.

Berikutan itu  Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) sedang kerjasama Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Kementerian Kerja Raya, Kementerian Pengangkutan, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) dan agensi kerajaan lain untuk melaksanakan pemberian vaksin fasa keempat bagi sektor ekonomi masih beroperasi semasa pelaksanaan PKP penuh sekarang.

KHAIRY

“Kita akan bekerjasama dengan anak syarikat Kementerian Kesihatan iaitu ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth) untuk menguruskan suntikan vaksinasi kepada sektor industri bagi mempercepatkan pelaksanaan PICK di kalangan pekerja sektor ekonomi terbabit.

“Sebagai permulaan kita akan menggerakkan pusat pemberian vaksin bergerak ke Kompleks Bersepadu Petroleum di Pengerang, Johor, bagi memberikan vaksinasi kepada lebih 1,000 pekerja di sana setiap hari mulai 16 Jun ini sebelum perluaskan ke kawasan industri lain,” katanya dalam sidang media mingguan CITF yang turut dihadiri oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi aplikasi Zoom hari ini.

Mengulas lanjut, Khariy berkata berikutan kejayaan inisiatif PPV Mobile Truck yang digerakkan ke kawasan projek perumahan rakyat (PPR) Muhibah di Kuala Lumpur, baru-baru ini, CITF bercadang memperluaskan lagi penggunaan ke seluruh negara dalam masa terdekat.

“Kita juga telah mendapati program ini berjaya dan CITF sedang merancang untuk meningkatkan jumlah mobile truck yang akan dapat digerakkan di kawasan tertentu seperti flat PPR dan kawasan tapak industri dengan tumpuan kepada negeri di zon merah seperti Selangor dan Kuala Lumpur.

“Selaras dengan fasa keempat kawalan wabak industri kritikal digerak pembinaan MRT di bawah kendalian MMC Gamuda yang masih beroperasi semasa PKP dan membabitkan 1,000 penerima vaksin di setiap lokasi,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy mengesahkan kerajaan sudah memulakan vaksinasi kepada petugas media di mana hari ini seramai 98 pengamal media dari agensi media tempatan dan asing diberikan suntikan dos pertama  PPV Dewan Seroja Putrajaya.

“Kita meramalkan lebih ramai pengamal media di seluruh negara akan mendapat tarikh janji temu dan menerima suntikan vaksinasi COVID-19 mereka dalam tempoh seminggu akan datang.

“CITF sedang mendapat senarai daripada Jabatan Penerangan untuk memastikan petugas media kita mendapat perlindungan daripada COVID-19 apabila terpaksa menjalan tugas mereka di lapangan semasa PKP,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.