COVID-19: Kerajaan wujudkan pusat panggilan di 3 negeri

37

9 JUN: Kerajaan akan mewujudkan pusat panggilan di tiga negeri bagi membantu mengurangkan beban Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) untuk menerima panggilan daripada individu pesakit COVID-19 yang bergejala.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata sebagai permulaan pusat panggilan itu akan dilaksanakan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Dr Noor Hisham berkata kewujudan pusat panggilan berkenaan juga mampu mempercepatkan proses mengenal pasti sama ada pesakit COVID-19 berkenaan sesuai menjalani pengasingan dan pemantauan kendiri di rumah atau perlu di hantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PRKC) mahu pun hospital.

“KKM juga akan menambah jumlah talian telefon di 33 CAC di tiga kawasan yang dinyatakan itu bagi mengurangkan kesesakan talian berikutan peningkatan mendadak kes COVID-19 sejak April lalu sehingga memberikan beban tugas kepada anggota di CAC.

“Terdapat peningkatan sehingga 150 peratus daripada jumlah kedatangan pesakit ke CAC, iaitu 4,000 sehari ke 10,000 sehari pada 5 Jun lalu. Begitu juga dengan jumlah kes aktif dalam pemantauan CAC yang meningkat sebanyak 108 peratus dari 5,300 sehari ke 11,000 sehari.

“Disebabkan peningkatan kes yang mendadak itu, ia menyebabkan kekangan talian telefon bagi menerima panggilan daripada pesakit, serta petugas untuk membuat dan menerima panggilan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut Dr Noor Hisham berkata peningkatan kes berkenaan menyebabkan kejadian panggilan ke CAC tidak berjawab sehingga menimbulkan kegelisahan kepada pesakit yang sedang menjalani pemantauan di rumah mengenai status kesihatan semasa.

“Khususnya apabila mereka melaporkan wujudnya gejala baharu atau kemerosotan gejala dalam sistem MySejahtera tetapi masih belum diambil tindakan oleh CAC,” katanya.

Mengenai CAC, Dr Noor Hisham berkata pihaknya menubuhkan CAC sebagai pusat sehenti untuk penilaian individu yang disahkan positif sebelum ditentukan untuk menjalani kuarantin kendiri atau sebaliknya.

Dr Noor Hisham berkata, dengan kaedah berkenaan ia secara tidak langsung mampu mengurangkan kesesakan di hospital ketika negara sedang menghadapi peningkatan kes COVID-19 yang mendadak.

“Oleh itu, pesakit COVID-19 Kategori 1 (tidak bergejala) dan Kategori 2 (bergejala ringan) akan dipantau oleh CAC manakala pihak hospital akan merawat pesakit Kategori 3 dan ke atas.

“PKRC pula adalah penempatan untuk Pesakit Kategori 1 dan 2 yang tidak layak untuk menjalani isolasi dan pemantauan kendiri di rumah,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.