Cadangan supaya Agong berehat biadap dan mengarut

1,401

9 JUN: Cadangan supaya Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah diberikan cuti selama enam bulan daripada menjalankan tanggungjawab baginda, disifatkan sebagai biadap dan mengarut.

Penganalisis Politik Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali, berkata pihak yang mengeluarkan cadangan itu tiada hak berbuat demikian.

Katanya, pelantikan, penggantian dan tempoh jawatan setiap Yang Dipertuan Agong adalah di bawah kuasa Majlis Raja-Raja.

“Cadangan ini biadap. Siapa dia mahu mempersoalkan raja-raja, kenapa pula dia boleh tentukan raja berehat kerana yang melantik raja-raja dan Yang Dipertuan Agong adalah institusi Majlis Raja-Raja.

“Berapa lama baginda mahu duduk di takhta dalam tempoh lima tahun pelantikannya itu dan jika baginda mahu meletakkan jawatan lebih awal, itu hak sendiri, tiada siapa boleh tentukan, selain Majlis Raja-Raja dan baginda,” katanya ketika dihubungi Portal PN BBC, hari ini.

Sebelum ini, tular melalui whatsApp, dua Pengasas Agenda Reset Malaysia, Datuk Aziz Chemor dan Datuk Dr Mohd Ramalan Yunus mencadangkan supaya Al-Sultan Abdullah diberikan cuti rehat selama enam bulan dan tugas baginda dijalankan Timbalan Yang Dipertuan Agong yang juga Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Mereka turut mencadangkan kedudukan Sultan Nazrin digantikan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, memandangkan kedua-dua sultan itu dilihat gandingan mantap pada saat cemas seperti dialami negara kini kerana memiliki keberanian dan ketegasan tinggi.

Selain itu, Mazlan berkata, mana-mana rakyat tidak boleh mengajar raja-raja berhubung peranan dan fungsinya, apatah mempertikai tindakan dilaksanakan serta dititahkan.

“Pelucutan jawatan Yang Dipertuan Agong boleh dibuat Majlis Raja-Raja sekiranya didapati baginda sudah tidak dapat menjalankan tugas, contohnya disebabkan sakit, hilang upaya dan tidak waras, seperti termaktub di bawah Perlembagaan.

“Jika ada orang kata Yang Dipertuan Agong ini tidak berfungsi dan tidak tegas, semua itu karut-marut, hanya persepsi mereka, pandai-pandai saja buat cerita,” katanya.

Mengulas mengenai titah perkenan Al-Sultan Abdullah bertemu pemimpin parti politik minggu ini, Mazlan berkata perkara itu adalah hak baginda untuk memanggil, bertanyakan dan mengetahui isu semasa, terutama berkaitan rakyat.

“Bila kita mendengar baginda panggil pemimpin politik, baginda mahu mendapatkan pandangan mengenai situasi negara ketika ini, terutama berhubung kes COVID-19 yang semakin tinggi.

“Mungkin baginda dan raja-raja bimbang melihat keadaan semasa di Malaysia, tambahan situasi politik tegang antara kerajaan dan pembangkang, jadi baginda boleh memainkan peranannya.

“Cuma kita sebagai rakyat janganlah membuat andaian macam-macam dan cerita karut kerana semuanya dalam pengetahuan baginda, malah saya fikir apa dititahkan itu adalah menunjukkan keprihatinan baginda, jadi sebagai rakyat kita perlu akur,” katanya. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.