Bank Diminta Perjelas Moratorium M40

29

9 JUN: Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) diharapkan agar dapat memberikan penjelasan secara mendalam dan teliti berkenaam moratorium kepada golongan M40 yang terkesan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, berdasarkan maklum balas yang diterimanya, ramai golongan M40 termasuk usahawan dan para profesional semakin tertekan dan terdesak untuk mendapatkan bantuan.

“Ramai yang mengharapkan moratorium menyeluruh seperti yang dibuat pada tahun lepas…bagi perniagaan kecil dan sederhana serta mikro, mereka tiada masalah (untuk mendapatkan moratorium), tetapi bagi M40 yang terkesan, mengalami kekurangan pendapatan, mereka juga boleh memohon dan pihak bank sudah beri jaminan bahawa ia boleh diluluskan.

“Pihak bank perlu mencari kaedah yang lebih tuntas dalam memberikan pencerahan (mengenai moratorium),” katanya ketika ditemu bual dalam rancangan Bicara Politikonomi – ‘Lockdown dan Ekonomi Negara’ di saluran televisyen TV1 terbitan Radio Televisyen Malaysia (RTM), malam tadi. 

MUSTAPA

Dalam pada itu, Mustapa memaklumkan pihak bank juga mungkin boleh menyediakan ‘helpdesk’ bagi kes-kes tertentu supaya mereka yang terkesan serta tidak ada pertimbangan lain dapat membuat aduan.

“Sudah pasti yang terbaik ialah moratorium automatik, yang tidak melibatkan karenah birokrasi. Saya berharap bank-bank akan cuba membantu golongan yang terkesan yang tidak mendapat moratorium secara automatik dan yang patut ditolong ini.

“Pandangan itu adalah di kala bank-bank di negara ini secara amnya melaporkan keuntungan yang memberangsangkan,” katanya.

Sementara itu, Mustapa berkata, meskipun pemulihan ekonomi dijangka bertambah baik sejak akhir tahun lepas, namun dalam tempoh dua bulan kebelakangan ini, keadaan kembali ‘parah’ kerana kebanyakan perniagaan tiada lagi simpanan tunai atau mendapat bantuan lanjut.

Menurut beliau, walaupun kerajaan tidak dapat memenuhi kebanyakan permohonan daripada usahawan, namun diharapkan semua pihak termasuk bank dapat terus berbincang dan mencari kemajuan dalam perkara tersebut.

“Tertakluk kepada pihak bank sama ada menerima cadangan ini atau tidak. Saya rasa mungkin Bank Negara Malaysia (BNM) boleh menjadi orang tengah untuk mencari jalan bagaimana untuk memberi pencerahan agar isu yang dihadapi ini boleh ditangani dengan sewajarnya. 

“Dalam keadaan yang dinamik dan tidak menentu akibat COVID-19, sukar untuk menjangkakan situasi mengenai pemulihan ekonomi, melainkan kerajaan mempercepat proses vaksinasi.

“Kalau ada permohonan daripada syarikat-syarikat swasta untuk beli sendiri, sudah pasti kerajaan boleh mencari jalan bagaimana dapat mempercepat vaksinasi,” katanya. 

Tambahnya, dengan ini boleh mengembalikan keyakinan pelabur dan ekonomi dapat cepat pulih seperti yang kita lihat di Amerika Syarikat, negara-negara Eropah dan Australia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.