PRASARANA hargai petugas barisan hadapan

20

8 JUN: Prasarana Malaysia Berhad (PRASARANA), hari ini mengagihkan makanan kepada anggota polis dan bomba, sebagai tanda penghargaan di atas sumbangan petugas barisan hadapan terbabit dalam membantu operasi syarikat itu.

Majlis pengagihan diketuai Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PRASARANA, Datin Norlia Noah itu dimulakan di kompleks Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, sebelum diteruskan ke ibu pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Jalan Maharajalela, Kuala Lumpur.

Norlia berkata, pengagihan itu adalah sebagai memenuhi tanggungjawab sosial korporat (CSR) PRASARANA di bawah program ‘Food Drop for Frontliners’.

“Selepas menghulurkan sumbangan kepada petugas Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 31 Mei lepas, PRASARANA hari ini meneruskan program penghargaan,  Food Drop for Frontliners dengan menyumbangkan nasi kukus ayam berempah kepada anggota polis dan bomba,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Semasa menyerahkan sumbangan di IPD Dang Wangi, Norlia turut menyampaikan sijil penghargaan kepada Superintendan Naazron bagi melahirkan harapan agar kerjasama sedia ada antara PRASARANA dan pasukan Polis Di Raja Malaysia (PDRM), khususnya IPD Dang Wangi akan dapat dimantapkan.

“Kerjasama ini bagi meningkatkan lagi keyakinan orang ramai untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam, terutama yang dikendalikan PRASARANA,” katanya.

Ketika memberikan ucapan pada majlis sumbangan itu di ibu pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Jalan Maharajalela, Norlia memberikan pujian di atas kecekapan anggota bomba dan penyelamat yang mengendalikan kerja-kerja menyelamat ketika insiden membabitkan dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) pada malam 24 Mei lalu.

“PRASARANA berharap pasukan bomba dan penyelamat akan terus menyokong penuh syarikat ini dalam mengendalikan operasinya, termasuk memberi penekanan kepada program-program latihan tindakan kecemasan yang kerap diadakan bersama-sama dengan jabatan berkenaan dan agensi-agensi penyelamat lain,” katanya.

Pada majlis itu juga, beliau menyampaikan surat penghargaan kepada jabatan berkenaan yang diwakili Penolong Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat, Khairul Azuwan Ibrahim.

“Program ini akan diteruskan esok untuk menghargai jasa bakti anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kuala Lumpur,” katanya.

Food Drop For Frontliners dimulakan di Hospital Besar Sungai Buloh pada 25 Januari lalu dengan pengedaran sumbangan makanan untuk tiga hari berturut-turut kepada petugas di hospital berkenaan.

Program itu juga adalah usaha bagi menghargai jasa bakti anggota barisan hadapan untuk membendung penularan jangkitan COVID-19, malah sebelum ini PRASARANA mengedarkan juadah sahur kepada anggota polis di Kajang dan Hospital Besar Serdang pada 15 April lalu. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.