Laporan insiden LRT siap, dibentang esok

18

8 JUN: Jawatankuasa Siasatan yang ditubuhkan Kementerian Pengangkutan bagi menyiasat insiden tren trasit aliran ringan (LRT) pada 24 Mei lalu, sudah menyiapkan laporan berhubung kemalangan itu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, berkata laporan itu dijangka dibentangkan dalam Mesyuarat Kabinet, esok bagi mengemukakan beberapa cadangan untuk meningkatkan keselamatan dan prosedur operasi standard (SOP) tren RapidRail.

Katanya, beliau berpuas hati dengan laporan dibentangkan secara maya sembilan anggota diketuai Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak itu.

“Laporan dibuat secara profesional, komprehensif perinciannya dan dapat diselesaikan dalam tempoh 14 hari yang diberikan kepada mereka.

“Pada ketika ini, saya masih meneliti dokumen-dokumen dan hasil penemuan diberikan Jawatankuasa Siasatan.

“Bukan setakat meningkatkan mutu perkhidmatan RapidRail, malah penemuan dan cadangan ini juga akan dapat meningkatkan infrastruktur perkhidmatan kereta api Malaysia untuk jangka panjang pada masa hadapan,” katanya menerusi kenyataan dimuat naik di Facebook rasminya, hari ini.

Ka Siong berkata, beliau turut mengucapkan tahniah kepada pasukan Jawatankuasa Siasatan atas usaha keras selama beberapa hari dalam menyiapkan laporan terbabit.

“Syabas atas usaha keras dalam beberapa hari ini, bertungkus-lumus siang malam, termasuk turun padang ke Pusat Kawalan Operasi (OCC) LRT Kelana Jaya, membuat sesi simulasi di tempat kejadian, temu siasat dan meneliti dokumen-dokumen panduan operasi berkaitan,” katanya.

Insiden membabitkan pertembungan dua tren berhampiran stesen KLCC yang berlaku sekitar jam 8.30 itu, seramai 67 daripada 213 penumpang cedera, termasuk 47 parah dan dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL). – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.