COVID-19: 98 Anak Kapal KD Mahawangsa Positif

56

8 JUN : Seramai 98 kru Kapal Diraja (KD) Mahawangsa disahkan positif COVID-19 walaupun semua kru berkenaan menjalani ujian RTK Antigen COVID-19 sebelum menaiki kapal berkenaan dan didapati negatif.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengesahkan perkara tersebut namun pihaknya belum dapat memastikan bagaimana kru KD Mahawangsa itu dijangkiti virus COVID-19.

“Seperti kita tahu, COVID-19 kini berada dalam komuniti, anak kapal ini dijangkiti virus berkenaan sebelum pergi belayar, mungkin ketika mereka berada di rumah atau ketika keluar membeli barang di kedai. 

“Selepas berada beberapa hari di dalam kapal mereka didapati positif, setakat ini semua kru terbabit tidak mengalami sebarang simptom dan mereka sudah diasingkan dan kini menjalani kuarantin.

ISMAIL SABRI

“Insya-Allah selepas 10 hari mereka akan menjalani ujian PCR dan jika negatif mereka akan dibenarkan keluar,” katanya pada sidang media melepas melakukan tinjauan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pandu Lalu Tentera Darat di Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur, hari ini.

Turut hadir sama, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Affendi Buang.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memaklumkan, pihaknya sedang dalam perbincangan dengan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin COVID-19 Kebangsaan untuk membenarkan Kementerian Pertahanan mendapatkan bekalan vaksin secara terus daripada Pharmaniaga Berhad yang bertanggungjawab membotolkan vaksin jenama Sinovac.

Dengan kaedah itu, beliau menegaskan imuniti berkelompok bagi anggota tentera, kakitangan awam yang bekerja di Kementerian Pertahanan dan keluarga dapat dicapai dengan segera.

“Secara amnya kita mempunyai seramai 500,000 orang anggota termasuk keluarga mereka, kita sasarkan seramai 200,000 orang menerima vaksin sebulan dan mencapai imuniti dalam tempoh tiga bulan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.