Bantuan Pesara Doktor, Jururawat, percepatkan vaksinasi 

26

8 JUN: Kerajaan akan mendapatkan bantuan pesara doktor dan pesara jururawat serta doktor pelatih di samping pelajar perubatan bagi menambah petugas untuk membantu vaksinasi COVID-19.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata pertambahan petugas profesional amat diperlukan kerana lebih banyak pusat pemberian vaksin (PPV) akan dibuka. 

Menurut beliau, lebih banyak PPV berskala besar juga akan dibuka di daerah dan negeri yang mempunyai kemudahan yang sesuai bagi mencapai sasaran 80 peratus rakyat divaksin dan mencapai imuniti kelompok menjelang akhir tahun ini.

“Itulah sebab utama saya ke beberapa negeri termasuk Johor hari ini. Untuk memastikan pembukaan lebih banyak PPV berskala besar, sekali gus dapat mempertingkat pemberian vaksin dalam masa terdekat. Julai ini kita perlu mevaksin lebih 200,000 penerima sehari dan, Ogos ini sasarannya 300,000 penerima sehari.

“Untuk mencapai sasaran itu, kita sedang memanggil lebih banyak tenaga kerja membabitkan profesional perubatan, termasuk pesara doktor dan jururawat, doktor pelatih dan pelajar perubatan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Badan Bertindak Program Imunisasi COVID-19 (CITF) Johor bersama Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad.

Beliau mengulas laporan berita mengenai Malaysia dilaporkan perlu memvaksin antara 300,000 hingga 500,000 penerima sehari untuk mencapai imuniti kelompok menjelang akhir tahun ini.

Dalam pada itu, Khairy memberitahu, beliau tidak mahu menggunakan terma imuniti kelompok sebaliknya mahu menggunakan terma ‘liputan menyeluruh’ berikutan penemuan varian-varian baharu dan tidak lagi sesuai digunakan.

Beliau berkata, kerajaan yakin mampu mencapai sasaran memvaksin 80 peratus rakyat negara atau mendapatkan liputan menyeluruh ini menjelang akhir tahun ini selagi bekalan vaksin dibekalkan pengeluar secara berterusan.

“Malaysia sudah memuktamadkan jadual penghantaran 25 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech yang akan dihantar pada suku ketiga tahun ini iaitu bermula Julai, Ogos dan September.

“Kita juga sedang menunggu jadual ketibaan vaksin Sinovac, selain menanti penghantaran AstraZenecca berikutan terhadap beberapa perubahan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.